Rozwiązanie metodą graficzną, a następnie metodą simpleks
Rozwiązanie metodą graficzną, a następnie metodą simpleks
Rozwiązać graficznie, a następnie metodą simpleks następujące programy liniowe:
a) \(\displaystyle{ \max z = \max (2 x_{1} +5 x_{2})}\)
przy warunkach:
\(\displaystyle{ x_{1} + x_{2} \ge 6 \\
-2 x_{1} + 3 x_{2} \le 6 \\
x_{1} + 2 x_{2} \ge 8 \\
x_{1} \ge 0, x_{2} \ge 0}\),
b) \(\displaystyle{ \min z = \min (3 x_{1} + 2 x_{2})}\)
przy warunkach:
\(\displaystyle{ x_{1} + 2 x_{2} = 14 \\
4 x_{1} + 5 x_{2} \ge 10 \\
2 x_{1} + 3 x_{2} \le 18 \\
x_{1} \ge 0, x_{2} \ge 0 \\
c) \max z = \max (- x_{1} + x_{2} )}\)
przy warunkach:
\(\displaystyle{ x_{1} -5 x_{2} \le 5 \\
- x_{1} + x_{2} \le 4 \\
x_{1} + x_{2} \le 8 \\
x_{1} \ge 0, x_{2} \ge 0}\)
a) \(\displaystyle{ \max z = \max (2 x_{1} +5 x_{2})}\)
przy warunkach:
\(\displaystyle{ x_{1} + x_{2} \ge 6 \\
-2 x_{1} + 3 x_{2} \le 6 \\
x_{1} + 2 x_{2} \ge 8 \\
x_{1} \ge 0, x_{2} \ge 0}\),
b) \(\displaystyle{ \min z = \min (3 x_{1} + 2 x_{2})}\)
przy warunkach:
\(\displaystyle{ x_{1} + 2 x_{2} = 14 \\
4 x_{1} + 5 x_{2} \ge 10 \\
2 x_{1} + 3 x_{2} \le 18 \\
x_{1} \ge 0, x_{2} \ge 0 \\
c) \max z = \max (- x_{1} + x_{2} )}\)
przy warunkach:
\(\displaystyle{ x_{1} -5 x_{2} \le 5 \\
- x_{1} + x_{2} \le 4 \\
x_{1} + x_{2} \le 8 \\
x_{1} \ge 0, x_{2} \ge 0}\)
Ostatnio zmieniony 10 maja 2013, o 09:52 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Rozwiązanie metodą graficzną, a następnie metodą simpleks
A simpleks - pogmatwane cudo?-- 10 maja 2013, 15:22 --A simpleks - pogmatwane cudo?
Rozwiązanie metodą graficzną, a następnie metodą simpleks
Simpleks, gtak jak simpleks, schemat masz na to
Rozwiązanie metodą graficzną, a następnie metodą simpleks
Ten schemat jest tak pokręcony, że trudno cokolwiek zrozumieć. Wiem tylko tyle, że występujące nierówności należy zamienić na równania. Dalej to już są cuda.
Rozwiązanie metodą graficzną, a następnie metodą simpleks
Cały schemat po zamianie nierówności na równania. Bardzo proszę o dokładne wytłumaczenie.
Rozwiązanie metodą graficzną, a następnie metodą simpleks
Dokładnie który krok, konkretnie na tym przykladzie
Rozwiązanie metodą graficzną, a następnie metodą simpleks
\(\displaystyle{ x_{1} + x_{2} - s_{1} + t_{1} = 6 \\
-2 x_{1} + 3 x_{2} + t _{2} = 6 \\
x_1 + 2 x_2 - s_2 + t_2 = 8}\)
Co dalej? Na pewno to już jest źle.
-2 x_{1} + 3 x_{2} + t _{2} = 6 \\
x_1 + 2 x_2 - s_2 + t_2 = 8}\)
Co dalej? Na pewno to już jest źle.
Rozwiązanie metodą graficzną, a następnie metodą simpleks
jak się tworzy podstawową tablicę simpleks?
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Rozwiązanie metodą graficzną, a następnie metodą simpleks
Ten cały simpleks jest pogmatwany a wytłumaczenie jeszcze bardziej pogmatwane. Czy moglibyście używać normalnego języka?