Witam. Daną mam macierz
\(\displaystyle{ A = \left[\begin{array}{ccc}7&-4\\6&-3\end{array}\right]}\)
i teraz chciałbym zastosować wzór \(\displaystyle{ A^{n} = C \cdot B^{n} \cdot C^{-1}}\)
i teraz moje pytanie
Gdy policzę wartości własne macierzy \(\displaystyle{ A}\) to wychodzi mi \(\displaystyle{ \lambda = 3}\) i \(\displaystyle{ \lambda = 1}\)
i teraz moje pytanie - jak powinna wyglądać Macierz \(\displaystyle{ B}\) ? oraz \(\displaystyle{ C}\) ?
wyliczając wektory własne wychodzi mi, dla \(\displaystyle{ \lambda = 1}\) wektor \(\displaystyle{ (1,1)}\) a dla \(\displaystyle{ \lambda = 3}\) wektor \(\displaystyle{ (3,2)}\)
Nie bardzo rozumiem, jak skonstruować te macierze, gdy mam 2 wartości własne. Proszę o pomoc i wskazówki.
Obliczyć n-tą potęgę macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 10 kwie 2013, o 21:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
Obliczyć n-tą potęgę macierzy
Ostatnio zmieniony 6 maja 2013, o 16:39 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach