Znaleźć \(\displaystyle{ U_{1}+U_{2}}\) jeżeli:
a) \(\displaystyle{ U_{1}=lin((1,1))}\), \(\displaystyle{ U_{2}=lin((1,-1));}\)
b) \(\displaystyle{ U_{1}=lin((1,1,-1,-1), (-2,-1,0,2)),}\) \(\displaystyle{ U_{2}=lin((2,2,-1,-0), (-1,-2,-3,-4));}\)
c) \(\displaystyle{ U_{1}=\{t(-1,1,0,0)+s(0,0,1,-1)\},}\) \(\displaystyle{ U_{2}=\{p(-1,1,-1,1)+q(1,0,0,1)\}}\)
d) \(\displaystyle{ U_{1}=\{(x,y,z): z=0\}}\), \(\displaystyle{ U_{2}=\{(x,y,z): x+y=0, x+z=0\}}\)
Z góry dziękuję za pomoc
Znaleźć sumę dwóch zadanych przestrzeni liniowych.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 30 paź 2012, o 15:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 10 razy
Znaleźć sumę dwóch zadanych przestrzeni liniowych.
Ostatnio zmieniony 2 maja 2013, o 00:10 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
-
- Użytkownik
- Posty: 320
- Rejestracja: 26 sty 2013, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 44 razy
Znaleźć sumę dwóch zadanych przestrzeni liniowych.
Jeden wektor generuje prostą suma wektorów jak to jest w pierwszym przykładzie da nam trzeci wektor więc jeśli dwie przestrzenie są prostymi to ich suma też będzie prostą podobnie dalej dwa wektory generują płaszczyznę i rozumowanie się powtarza.