Forma liniowa - dowód

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
aqlec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 10 paź 2012, o 20:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 85 razy
Pomógł: 1 raz

Forma liniowa - dowód

Post autor: aqlec »

\(\displaystyle{ f:R^{n} \to R}\) jest forma liniową. Udowodnić, że istnieje:
\(\displaystyle{ \alpha _{1},..., \alpha _{n} \in R: \ f(x_{1},...,x_{n})= \alpha _{1}x_{1}+...+ \alpha _{n}x_{n}.}\)

Prosze o pomoc
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Forma liniowa - dowód

Post autor: bartek118 »

Forma liniowa jest zadana przez macierz, jak to zapiszesz, to rozwiązanie masz gratis.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10232
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2365 razy

Forma liniowa - dowód

Post autor: Dasio11 »

W takim razie być może nie można korzystać z tego faktu, że forma liniowa jest zadana przez macierz, bo wtedy rozwiązanie faktycznie byłoby proste.
Bez tego faktu można to zrobić wykorzystując liniowość do sprawdzenia, że działają

\(\displaystyle{ \alpha_1 =f(1, 0, 0, 0, \ldots, 0) \\
\alpha_2 = f(0, 1, 0, 0, \ldots, 0) \\
\alpha_3 = f(0, 0, 1, 0, \ldots, 0) \\
\vdots \\
\alpha_n = f(0, 0, 0, 0, \ldots, 1).}\)
ODPOWIEDZ