Macierz przekształcenia liniowego

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kaniab
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 23 lut 2013, o 09:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy

Macierz przekształcenia liniowego

Post autor: kaniab »

Witam, bardzo proszę o podpowiedź, jak znaleźć macierz przekształcenia liniowego \(\displaystyle{ L: R ^{3} \rightarrow R ^{3}}\) : symetria względem płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi : x + y + z = 0}\).

Tak jak z przekształceniem, które jest rzutowaniem prostokątnym na tę płaszczyznę nie mam problemu, tak do tego nie za bardzo wiem, jak się zabrać.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Macierz przekształcenia liniowego

Post autor: lukasz1804 »

Niech \(\displaystyle{ (x,y,z)\in\RR^3}\) będzie dowolnym punktem. Mając dane współrzędne rzutu prostopadłego tego punktu na płaszczyznę \(\displaystyle{ \pi}\) skorzystaj ze wzoru na współrzędne środka odcinka: rzut leży bowiem dokładnie pośrodku pomiędzy danym punktem a punktem do niego symetrycznym względem płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi}\).
ODPOWIEDZ