Formy wieloliniowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
aqlec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 10 paź 2012, o 20:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 85 razy
Pomógł: 1 raz

Formy wieloliniowe

Post autor: aqlec »

1. \(\displaystyle{ f:R^{2} \to R: \ f(x,y)= \alpha x+ \beta y.}\) Sprawdzic, ze f jest forma liniową. Udowodnic, że \(\displaystyle{ f=0 \Leftrightarrow \alpha =0 \ i \ \beta =0}\)

2. Sprawdzic czy odwzorowanie jest forma dwuliniowa: \(\displaystyle{ f:R^{2} \times r^{2} \to R: \ f(u,v)=2u_{1}v_{1}+5u_{2}v_{2} \ u=(u_{1},u_{2}) \ v=(v_{1},v_{2}).}\)

Z gory dziekuje!
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Formy wieloliniowe

Post autor: scyth »

Nie ma za co jeszcze dziękować, bo na pewno sama umiesz zrobić te zadania. Jakie są warunki na liniowość?
ODPOWIEDZ