Metoda kolumn jednostkowych - układ równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
mw18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 20 kwie 2013, o 13:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

Metoda kolumn jednostkowych - układ równań

Post autor: mw18 »

Potrzebuję pomocy z rozwiązaniem układu równań metodą kolumn jednostkowych:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 5x+y+2z+s-t+6u=2\\-11x-3y-9z-2s+4t-15u=-5\\14x+y+2z+3s+2t+13u=6\\3x-2y-7z +s+6t-2u=1\\2x+3y+9z-7t+8u=1\end{cases}}\)
rafalpw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2203
Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 526 razy

Metoda kolumn jednostkowych - układ równań

Post autor: rafalpw »

Rozumiem, że metoda kolumn jednostkowych jest to metoda sprowadzenia macierzy układu do macierzy wierszowo zredukowanej? Na czym dokładnie polega problem? Przekształcenia macierzy, czy zapisanie odpowiedzi?
mw18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 20 kwie 2013, o 13:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

Metoda kolumn jednostkowych - układ równań

Post autor: mw18 »

Nie potrafię po prostu rozwiązać tej macierzy i nie mam pojęcia w jakiej postaci ma być zapisany wynik i od ilu i jakich parametrów ma być zależny.
rafalpw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2203
Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 526 razy

Metoda kolumn jednostkowych - układ równań

Post autor: rafalpw »

Ciężko na początku zgadywać ile będzie parametrów. To będzie zależało od ostatecznej postaci macierzy układu. Jeśli chodzi o operacje na tej macierzy, to polecam zacząć od dodania do drugiego wiersza pierwszego pomnożonego przez dwa i potem pomnożyć drugi wiersz przez \(\displaystyle{ -1}\) i zamienić pierwszy wiersz z drugim.

Wtedy już będziesz miał w pierwszej kolumnie i pierwszym wierszu \(\displaystyle{ 1}\).
nowy1904
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 20 kwie 2013, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gdañsk

Metoda kolumn jednostkowych - układ równań

Post autor: nowy1904 »

A mógłbyś to rozpisać, bo siedzę nad tym od wczoraj i nie mogę tego rozkminić.
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2013, o 13:41 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
rafalpw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2203
Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 526 razy

Metoda kolumn jednostkowych - układ równań

Post autor: rafalpw »

Na pewno nie będę wykonywał tutaj tych operacji i przepisywał tej macierzy. Mówię po kolei:
1) Do drugiego wiersza dodaj pierwszy pomnożony przez \(\displaystyle{ 2}\)
2) Pomnóż drugi wiersz przez \(\displaystyle{ -1}\)
3) Zamień drugi wiersz z pierwszym
ODPOWIEDZ