podprzestrzeń liniowa

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Rosee1993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 12 lis 2012, o 23:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 32 razy

podprzestrzeń liniowa

Post autor: Rosee1993 »

Który z podanych zbiorów jest podprzestrzenią liniową przestrzeni \(\displaystyle{ R^{3}}\):
\(\displaystyle{ Y={(x,y,z):x^{2}-y^{2}=z^{2} } \\ Z={(y,x-y,2x):x,y \in \mathbb{R}}}\)?
Wiem, że Y nie jest podprzestrzenią, zaś Z jest, natomiast nie mam pomysłu jak moge udowodnić Z.-- 20 kwi 2013, o 14:06 --temat juz nieaktualny
ODPOWIEDZ