izomorfizm przestrzeni lniowych
-
- Użytkownik
- Posty: 430
- Rejestracja: 6 lip 2011, o 22:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dębica/Rzeszów
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 54 razy
izomorfizm przestrzeni lniowych
Czy przestrzenie liniowe : \(\displaystyle{ R _{n}\left[ x\right]}\) oraz \(\displaystyle{ R ^{n+1}}\) są izomorficzne ? Jeżeli są to czemu tak jest ?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
izomorfizm przestrzeni lniowych
\(\displaystyle{ f \in R_{n}[x] \Leftrightarrow f=a_{n}x^{n}-a_{n-1}x^{n-1}-...-a_{2}x^{2}+a_{1}x+a_{0}}\)
i rozważ izomorfizm \(\displaystyle{ H(f)=(a_{n},a_{n-1},....,a_{0})}\)
i rozważ izomorfizm \(\displaystyle{ H(f)=(a_{n},a_{n-1},....,a_{0})}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 430
- Rejestracja: 6 lip 2011, o 22:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dębica/Rzeszów
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 54 razy
izomorfizm przestrzeni lniowych
czyli ten izomorfizm będzie przekształcał współczynniki dowolnego wielomianu z \(\displaystyle{ R _{n}\left[ x\right]}\) na wektor w \(\displaystyle{ R ^{n+1}}\) o takich wspłórzędnych jak te współczynniki ?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 430
- Rejestracja: 6 lip 2011, o 22:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dębica/Rzeszów
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 54 razy