Przekształcenie liniowe : \(\displaystyle{ f : K^2 \rightarrow K^3}\) dane jest wzorem \(\displaystyle{ f([x,y]) = [2x+3y,x-y,x]}\). Wyznacz obraz podprzestrzeni \(\displaystyle{ lin([1,1])}\)
\(\displaystyle{ a \in f([1,1])}\)
\(\displaystyle{ a=[a,a] a\in K}\)
\(\displaystyle{ f([a,a])=[5a,0,a] = a[5,0,1]}\)
\(\displaystyle{ Odp. f([1,1])=lin([5,0,1])}\)
?
Obraz podprzestrzeni
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Obraz podprzestrzeni
Metoda i rachunki poprawne.
Jedynie zapis
Lepiej napisać
\(\displaystyle{ \mbox{lin}([1,1])=\{[a,a],a\in K\}}\)
i potem liczyć obrazy elementów, ale to już zrobiłaś.
Jedynie zapis
jest bez sensu.\(\displaystyle{ a\in f([1,1])}\)
\(\displaystyle{ a=[a,a], a\in K}\)
Lepiej napisać
\(\displaystyle{ \mbox{lin}([1,1])=\{[a,a],a\in K\}}\)
i potem liczyć obrazy elementów, ale to już zrobiłaś.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Obraz podprzestrzeni
Skoro masz \(\displaystyle{ f(x,y)}\), to należy napisać
\(\displaystyle{ z=f(x,y), z=(z_1,z_2,z_3)}\)
Twój zapis to straszna kolizja oznaczeń - wektor tak samo oznaczony jak jego współrzędna.
\(\displaystyle{ z=f(x,y), z=(z_1,z_2,z_3)}\)
Twój zapis to straszna kolizja oznaczeń - wektor tak samo oznaczony jak jego współrzędna.
-
- Użytkownik
- Posty: 1185
- Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: tu i tam
- Podziękował: 528 razy
- Pomógł: 5 razy
Obraz podprzestrzeni
Też to zauwazyłam.
Ale chodzi mi o to, czy \(\displaystyle{ \alpha = [a,a]}\) czy może \(\displaystyle{ \alpha = [a,b]}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ f([x,y])}\) <- występują 2 różne zmienne, przy czym zastanawiam się również czy nie chodzi o to, że jeśli mamy \(\displaystyle{ x,y}\) to zastrzegamy sobie możliwość istnienia jakiegoś \(\displaystyle{ f([1,2])}\), a nie wykluczamy sposobu \(\displaystyle{ x=y}\).
Ale chodzi mi o to, czy \(\displaystyle{ \alpha = [a,a]}\) czy może \(\displaystyle{ \alpha = [a,b]}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ f([x,y])}\) <- występują 2 różne zmienne, przy czym zastanawiam się również czy nie chodzi o to, że jeśli mamy \(\displaystyle{ x,y}\) to zastrzegamy sobie możliwość istnienia jakiegoś \(\displaystyle{ f([1,2])}\), a nie wykluczamy sposobu \(\displaystyle{ x=y}\).
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Obraz podprzestrzeni
\(\displaystyle{ \alpha=[a,a]}\), gdyż \(\displaystyle{ \alpha}\) ma być z podprzestrzeni generowanej przez \(\displaystyle{ [1,1]}\). A dalej piszemy \(\displaystyle{ f(\alpha)}\).
Mam nadzieję, że o to chodziło.
Mam nadzieję, że o to chodziło.