\(\displaystyle{ V= (Z _{2}) ^{3}}\)
i wektory:
\(\displaystyle{ \left[ 1,1,0\right]^T ,\left[ 1,1,1\right]^T , \left[ 1,0,1\right]^T}\)
\(\displaystyle{ detA=1}\) z tw Cramera
Czyli układ jest liniowo niezależny. I to wystarczy ?
Czy układ jest liniowo niezależny - sprawdzenie
- blackbird936
- Użytkownik
- Posty: 280
- Rejestracja: 28 lis 2011, o 13:28
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 53 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
- blackbird936
- Użytkownik
- Posty: 280
- Rejestracja: 28 lis 2011, o 13:28
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 53 razy
Czy układ jest liniowo niezależny - sprawdzenie
A jeśli chciałabym udowodnić, że coś jest liniowo zależne to wystarczy pokazać, że wyznacznik jest równy \(\displaystyle{ 0}\) (z tw Cramera) ?-- 15 kwi 2013, o 16:40 --Pytam, bo wydawało mi się to za łatwe
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Czy układ jest liniowo niezależny - sprawdzenie
Taki. Jak najbardziej,tyle,że musi być tyle wektorów co współrzędnych.