Suma prosta, a podprzestrzeń.
-
- Użytkownik
- Posty: 1185
- Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: tu i tam
- Podziękował: 528 razy
- Pomógł: 5 razy
Suma prosta, a podprzestrzeń.
Jak ugryźć te dwie rzeczy :
1)\(\displaystyle{ U,W<V}\) suma prosta \(\displaystyle{ U+W}\) jest podprzestrzenią \(\displaystyle{ V}\)
Suma prosta występuje wtedy, gdy \(\displaystyle{ U}\) i \(\displaystyle{ W}\) są rozłączne
2)mam jednocześnie napisane w notatkach, że \(\displaystyle{ U,W<V}\) , \(\displaystyle{ U+W<V}\) wtw gdy pierwsze zawiera się w drugim, bądź odwrotnie.
przykład :
\(\displaystyle{ R^2}\) 2 rozdzielne wektory i ich suma
przecież to się nawzajem neguje..
1)\(\displaystyle{ U,W<V}\) suma prosta \(\displaystyle{ U+W}\) jest podprzestrzenią \(\displaystyle{ V}\)
Suma prosta występuje wtedy, gdy \(\displaystyle{ U}\) i \(\displaystyle{ W}\) są rozłączne
2)mam jednocześnie napisane w notatkach, że \(\displaystyle{ U,W<V}\) , \(\displaystyle{ U+W<V}\) wtw gdy pierwsze zawiera się w drugim, bądź odwrotnie.
przykład :
\(\displaystyle{ R^2}\) 2 rozdzielne wektory i ich suma
przecież to się nawzajem neguje..
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Suma prosta, a podprzestrzeń.
1) Zmęczony trochę jestem, chodzi o pokazanie, że suma prosta dwóch podprzestrzeni jest podprzestrzenią? Komentarz o rozłączności jest nieprawdziwy, obie przestrzenie muszą mieć wektory zerowe.
2) To stwierdzenie jest bzdurą na co już poprawnie podałaś kontrprzykład, zakładając że rozdzielne wektory to wektory liniowo niezależne.
2) To stwierdzenie jest bzdurą na co już poprawnie podałaś kontrprzykład, zakładając że rozdzielne wektory to wektory liniowo niezależne.
-
- Użytkownik
- Posty: 1185
- Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: tu i tam
- Podziękował: 528 razy
- Pomógł: 5 razy
Suma prosta, a podprzestrzeń.
Niepotrzebnie założyłam, że teta to inaczej \(\displaystyle{ \emptyset}\)
Ok. A ten przykład co podałam w \(\displaystyle{ \RR ^2}\) ? mój ćwiczeniowiec go użył..
Ok. A ten przykład co podałam w \(\displaystyle{ \RR ^2}\) ? mój ćwiczeniowiec go użył..
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Suma prosta, a podprzestrzeń.
Nie rozumiem pierwszego zdania.
A przykład ok, dobrze jednak czasem jest takie ogólne stwierdzenie zamienić na konkretne wektory.
A przykład ok, dobrze jednak czasem jest takie ogólne stwierdzenie zamienić na konkretne wektory.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Suma prosta, a podprzestrzeń.
Mogę się tylko domyślać tego rysunku...
W każdym razie \(\displaystyle{ U=lin\{(1,2)\}, W=lin\{(2,1)\}}\) i wtedy \(\displaystyle{ U\oplus W=\RR^2}\) ale
nie zachodzi \(\displaystyle{ U\subset W \vee W\subset U}\).
Tyle na dziś, idę spać. Owocnej pracy nad algebrą
W każdym razie \(\displaystyle{ U=lin\{(1,2)\}, W=lin\{(2,1)\}}\) i wtedy \(\displaystyle{ U\oplus W=\RR^2}\) ale
nie zachodzi \(\displaystyle{ U\subset W \vee W\subset U}\).
Tyle na dziś, idę spać. Owocnej pracy nad algebrą
-
- Użytkownik
- Posty: 1185
- Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: tu i tam
- Podziękował: 528 razy
- Pomógł: 5 razy
Suma prosta, a podprzestrzeń.
Suma mnogościowa 2 podprzestrzeni to suma w zwyczajnym rozumowaniu, a suma algebraiczna ma konkretnie określone działanie... i się różni, dzięki czemu \(\displaystyle{ U+W<V}\), ale \(\displaystyle{ U \cup W<V}\) niekoniecznie. tak?
Ostatnio zmieniony 23 mar 2013, o 11:27 przez myszka9, łącznie zmieniany 1 raz.