Co oznacza, że:
Podzbiór \(\displaystyle{ B}\) przestrzeni wektorowej \(\displaystyle{ V}\) nazywamy bazą przestrzeni \(\displaystyle{ V}\), jeśli :
1) \(\displaystyle{ V=lin(B)}\) ....
Czyli? Jeśli \(\displaystyle{ V =([a,b,c],[d,e,f])}\) , to \(\displaystyle{ B}\) musi się równać \(\displaystyle{ V}\) ?
Czy może \(\displaystyle{ aB=V}\), albo \(\displaystyle{ B=aV}\) ?
Baza, pytanie
-
- Użytkownik
- Posty: 1185
- Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: tu i tam
- Podziękował: 528 razy
- Pomógł: 5 razy
Baza, pytanie
Ostatnio zmieniony 21 mar 2013, o 20:21 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 2203
- Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 526 razy
Baza, pytanie
Przede wszystkim w Twoim przykładzie \(\displaystyle{ V}\) nie będzie przestrzenią wektorową (chyba, że \(\displaystyle{ a=b=c=d=e=f=0}\) ).
-
- Użytkownik
- Posty: 2203
- Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 526 razy
Baza, pytanie
Zbiór wektorów musi zawierać element neutralny (wektor zerowy) , a \(\displaystyle{ \left( V,+\right)}\) musi być grupą abelową. Jeżeli np. wektor \(\displaystyle{ \left[ a,b,c\right]}\) byłby niezerowy, to \(\displaystyle{ \left[ a,b,c\right]+\left[ a,b,c\right]=\left[ 2a,2b,2c\right]\not \in V}\) , więc \(\displaystyle{ \left( V,+\right)}\) nie byłaby grupą.
-
- Użytkownik
- Posty: 2203
- Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 526 razy
Baza, pytanie
Dla dowolnego \(\displaystyle{ v}\):
\(\displaystyle{ lin\left( v\right)}\) jest przestrzenią liniową.
Więc w odpowiedzi na Twoje pytanie: Tak, \(\displaystyle{ V=lin\{[a,b,c],[e,d,f]\}}\) jest przestrzenią liniową.
\(\displaystyle{ lin\left( v\right)}\) jest przestrzenią liniową.
Więc w odpowiedzi na Twoje pytanie: Tak, \(\displaystyle{ V=lin\{[a,b,c],[e,d,f]\}}\) jest przestrzenią liniową.