Rzut ortogonalny na przestrzeń

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
lsk14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 10 mar 2013, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 8 razy

Rzut ortogonalny na przestrzeń

Post autor: lsk14 »

Niech dane będą wektory \(\displaystyle{ v_{1} =(1,1,0,0) v_{2} =(-1,0,2,0) v_{3} =(2,-2,1,4) v_{4} =(-2,0,0,1)}\)
b)Wyznaczyć rzut orogonalny na przestrzeć \(\displaystyle{ lin \{u_{3},u_{4} \}}\) rozpiętą przez wektory \(\displaystyle{ u_{3} u_{4}}\)
c) wyznaczyć rzut punktu \(\displaystyle{ q=(1,-1,1,-1)}\) na przestrzeń\(\displaystyle{ u_{3} u_{4}}\)

czym się różni rzut od rzutu ortogonalnego ? do rzutu ortogonalnego mam wzór \(\displaystyle{ P _{L}(x)=(x \cdot u_{1})u_{1}+(x \cdot u_{2})u_{2}}\)-- 17 mar 2013, o 19:58 --proszę pomocy!!!
Ostatnio zmieniony 16 mar 2013, o 19:01 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nawiasy klamrowe to \{ i \}.
ODPOWIEDZ