Rozdzielność mnożenia skalarnego

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
hub fiz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 15 mar 2013, o 14:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Pomógł: 4 razy

Rozdzielność mnożenia skalarnego

Post autor: hub fiz »

Witam! Mam pytanie, czy można to równanie uznać za tożsamość:
\(\displaystyle{ \vec{a} \cdot ( \vec{b}\circ \vec{c}) = (\vec{a}\circ \vec{b}) \cdot \vec{c} + (\vec{a}\circ \vec{c}) \cdot \vec{b}}\)?
Czy może powinno to wyglądać jakoś inaczej?
szw1710

Rozdzielność mnożenia skalarnego

Post autor: szw1710 »

Kropka to iloczyn wektorowy? Jeśli tak, sprawdź obie strony na wyznacznikach \(\displaystyle{ 3\times 3}\).
hub fiz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 15 mar 2013, o 14:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Pomógł: 4 razy

Rozdzielność mnożenia skalarnego

Post autor: hub fiz »

Kropka nie jest iloczynem wektorowym tylko zwykłym, bo przecież nie można mnożyć wektorowo wektora \(\displaystyle{ \vec{a}}\) ze skalarem jakim jest wynik mnożenia \(\displaystyle{ \vec{b}\circ \vec{c}}\).
szw1710

Rozdzielność mnożenia skalarnego

Post autor: szw1710 »

Owszem. Na szybko na to patrzałem. Tym łatwiejsze będzie bezpośrednie sprawdzenie.
ODPOWIEDZ