Równość wymiarów podprzestrzeni i przestrzeni

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
voldi9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 23 lis 2009, o 22:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kuznica

Równość wymiarów podprzestrzeni i przestrzeni

Post autor: voldi9 »

Czy jeśli \(\displaystyle{ W,V}\) - przestrzenie liniowe, to \(\displaystyle{ W \subset V}\) i \(\displaystyle{ \dim W=\dim V}\) implikuje \(\displaystyle{ W=V}\)?
Ostatnio zmieniony 16 mar 2013, o 13:16 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. \dim
szw1710

Równość wymiarów podprzestrzeni i przestrzeni

Post autor: szw1710 »

Tak, bo w tej sytuacji \(\displaystyle{ W}\) zawiera bazę, która jest maksymalnym podzbiorem liniowo niezależnym również w \(\displaystyle{ V}\), a więc jest też bazą \(\displaystyle{ V}\).
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Równość wymiarów podprzestrzeni i przestrzeni

Post autor: norwimaj »

Jeśli wymiar jest skończony, to \(\displaystyle{ W=V}\), ale w nieskończonych wymiarach jest inaczej.
szw1710

Równość wymiarów podprzestrzeni i przestrzeni

Post autor: szw1710 »

Tak. Przestrzenie funkcyjne są dobrym przykładem.
ODPOWIEDZ