Rozwiązania ogólne układu

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
pini
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 347
Rejestracja: 8 paź 2011, o 00:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 223 razy
Pomógł: 1 raz

Rozwiązania ogólne układu

Post autor: pini »

Dana jest macierz:
\(\displaystyle{ B=\left[\begin{array}{cccc}1&2&0&\beta\\1&-1&3&0\\1&0&2&- \beta\end{array}\right]}\)
dla dowolnego \(\displaystyle{ \beta \in R}\)
Podać rozwiązanie ogólne układu jednorodnego \(\displaystyle{ Bx=0}\).

Co to jest układ jednorodny?
Proszę o dokładne rozwiązanie i wytłumaczenie tego zad. "krok po kroku".
Pozdrawiam
Pini.
Ostatnio zmieniony 13 mar 2013, o 23:06 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

Rozwiązania ogólne układu

Post autor: Vardamir »

Układ jednorodny oznacza, że wszystkie wyrazy wolne są równe zeru.

Musisz podać ogólne rozwiązanie takiego układu:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&0&\beta\\1&-1&3&0\\1&0&2&- \beta\end{array}\right]\left[\begin{array}{c}x\\y\\z\\t\end{array}\right]=\left[\begin{array}{c}0\\0\\0\\0\end{array}\right]}\)
ODPOWIEDZ