Oblicz wyznacznik macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
pini
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 347
Rejestracja: 8 paź 2011, o 00:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 223 razy
Pomógł: 1 raz

Oblicz wyznacznik macierzy

Post autor: pini »

Dana jest macierz:

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-2&1&0\\ 0&1&1\\2&1&2\end{array}\right]}\)

Oblicz wyznacznik macierzy \(\displaystyle{ X}\) spełniającej równanie \(\displaystyle{ XC=3B ^{T} -X}\) wiedząc, że \(\displaystyle{ detB=5}\) oraz \(\displaystyle{ B}\) jest macierzą stopnia 3.

Czy dobrze wyznaczyłam \(\displaystyle{ x}\) z równania? \(\displaystyle{ X=3B ^{T}(C+I) ^{-1}}\)

Co oznacza, że wyznacznik \(\displaystyle{ det B=5}\)?

Proszę o wytłumaczenie i rozwiązanie tego zadania "krok po kroku".
Pozdrawiam
pini-- 12 mar 2013, o 23:09 --Dziękuję MichalPWr za poprawę zapisu macierzy.
Ostatnio zmieniony 12 mar 2013, o 22:49 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
ODPOWIEDZ