Nie wychodzi mi wynik w tym układzie równań, mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak go rozwiązać?
\(\displaystyle{ \begin{cases}
i_1+i_2+i_4=2\\
i_2-i_3+i_4=-5\\
i_1-2i_2-3i_3=-10\\
2i_2-4i_4=10
\end{cases}}\)
Problem z układem równań
Problem z układem równań
Ostatnio zmieniony 12 mar 2013, o 19:55 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 143 razy
Problem z układem równań
Próbowałeś za pomocą macierzy?
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc|c}1&1&0&1&2\\0&1&-1&1&-5\\1&-2&-3&0&-10\\0&2&0&-4&10\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc|c}1&1&0&1&2\\0&1&-1&1&-5\\1&-2&-3&0&-10\\0&2&0&-4&10\end{array}\right]}\)