Wyznacz wartości parametru k

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
pini
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 347
Rejestracja: 8 paź 2011, o 00:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 223 razy
Pomógł: 1 raz

Wyznacz wartości parametru k

Post autor: pini »

Dany jest układ równań;
\(\displaystyle{ y +kz=1}\)
\(\displaystyle{ 2x+y=k}\)
\(\displaystyle{ -x+z=o}\)

gdzie x, y, z są niewiadomymi, k jest parametrem.

a) Wyznaczyłam wartości parametru k, dla których układ ma jedno rozwiązanie. Muszę wyznaczyć wartości parametru k, dla których ma co najwyżej jedno.
Dlaczego liczę \(\displaystyle{ detA=0 \Rightarrow k=2}\)? W jaki sposób to liczę? Dlaczego przy sprawdzaniu czy istnieje macierz odwrotna \(\displaystyle{ X ^{-1}}\) \(\displaystyle{ detA \neq 0}\). W tym drugim przykładzie macierz ma istnieć i liczę dla różnych od zera, przecież nie mam powiedziane, że ma być tylko jedno rozwiązanie.

b) Wyznaczyć wartości parametru \(\displaystyle{ k \in R}\), dla których rozwiązanie danego układu leży na płaszczyźnie rozpiętej na osiach wektor \(\displaystyle{ OX}\) i wektor \(\displaystyle{ OZ}\).

Proszę o dokładne rozwiązanie i wytłumaczenie "krok po kroku".
Pozdrawiam

Ps. Proszę o dodanie klamerki, tak aby powstał układ równań, gdyż miałam z nią problem.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Wyznacz wartości parametru k

Post autor: piasek101 »

Przecież z trzeciego masz (x); wstawiasz do drugiego i masz dwie niewiadome i liniowy układ.
ODPOWIEDZ