Wyjaśnienie parametru

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
michas69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 28 lut 2013, o 09:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WWA

Wyjaśnienie parametru

Post autor: michas69 »

Chciałbym sie dowiedzieć jak rozwiązać równanie z parametrem gdzie treść zadania brzmi:

1.Wyznaczyć dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ a}\) wektory \(\displaystyle{ x_{1}= \left\{ 3,2,a\right\}; x_{2}=\left\{ 2,a,-3\right\}; x_{3}=\left\{ a,1,4\right\}}\) tworzą bazę przestrzeni \(\displaystyle{ R^{3}}\)

Naprawdę będę wielce wdzięczny za pomoc w tym.
Ostatnio zmieniony 28 lut 2013, o 11:22 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Część wiadomości usunięto ze względu na treść nieadekwatną do działu Forum, w którym wiadomość została umieszczona. Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Wyjaśnienie parametru

Post autor: pyzol »

Będą tworzyć bazę, gdy będą liniowo niezależne. Policz wyznacznik. Jeśli będzie różny od zera, to będą tworzyć bazę.
ODPOWIEDZ