Łatwa algebra
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 30 lip 2012, o 02:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koszalin
Łatwa algebra
Nie umiem odpowiedzieć na takie pytania:
1.Czemu równy jest rząd macierzy diagonalnej?
a)śladowi, ale tylko w przypadku macierzy jednostkowej
b)wyznacznikowi
c)śladowi
d) liczbie niezerowych elementów diagonalnych
e)rozmiarowi, jeżeli elementy diagonalne są niezerowe
Odpowiedź poprawna to a), ale jeszcze która?
2.Mam obliczyć:
\(\displaystyle{ y= \left[\begin{array}{cc}0&1\\0&1\\0&1\end{array}\right]}\)
3.Ile wynosi \(\displaystyle{ r(AB)}\), gdy:
\(\displaystyle{ A= \left[\begin{array}{cccc}3&5&4&1\\2&8&3&2\\1&1&1&1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ B= \left[\begin{array}{cccc}1&2\\2&4\\3&5\\3&1\end{array}\right]}\)
1.Czemu równy jest rząd macierzy diagonalnej?
a)śladowi, ale tylko w przypadku macierzy jednostkowej
b)wyznacznikowi
c)śladowi
d) liczbie niezerowych elementów diagonalnych
e)rozmiarowi, jeżeli elementy diagonalne są niezerowe
Odpowiedź poprawna to a), ale jeszcze która?
2.Mam obliczyć:
\(\displaystyle{ y= \left[\begin{array}{cc}0&1\\0&1\\0&1\end{array}\right]}\)
3.Ile wynosi \(\displaystyle{ r(AB)}\), gdy:
\(\displaystyle{ A= \left[\begin{array}{cccc}3&5&4&1\\2&8&3&2\\1&1&1&1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ B= \left[\begin{array}{cccc}1&2\\2&4\\3&5\\3&1\end{array}\right]}\)
Ostatnio zmieniony 28 lut 2013, o 09:18 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Łatwa algebra
Zad 1. Tylko a) jest prawidłowe.
Zad 2. Co trzeba obliczyć?
Zad 3. Co znaczy dla Ciebie symbol \(\displaystyle{ r(AB)}\)? Rząd iloczynu? Jeśli tak, to zacznij od mnożenia macierzy.
Zad 2. Co trzeba obliczyć?
Zad 3. Co znaczy dla Ciebie symbol \(\displaystyle{ r(AB)}\)? Rząd iloczynu? Jeśli tak, to zacznij od mnożenia macierzy.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 30 lip 2012, o 02:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koszalin
Łatwa algebra
W tym 2 zadaniu albo to jest lambda, albo y , albo v.
W zadaniu 3 jeżeli wymnożę macierze to wtedy liczę rząd? A nie mogę policzyć rzędu dla macierzy A i macierzy B, po czym wymnożyć?
W zadaniu 3 jeżeli wymnożę macierze to wtedy liczę rząd? A nie mogę policzyć rzędu dla macierzy A i macierzy B, po czym wymnożyć?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Łatwa algebra
Twoja uwaga do drugiego zadania dalej czyni je bezsensownym. Dalej nie mam pojęcia, o co w nim chodzi.
Uwaga do trzeciego: rząd iloczynu nie jest iloczynem rzędów.
Uwaga do trzeciego: rząd iloczynu nie jest iloczynem rzędów.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 30 lip 2012, o 02:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koszalin
Łatwa algebra
To jak w takim razie odpowiedzieć na pytanie z testu, kiedy jest podane tak: r(A)=3, r(B)=2. Byłam pewna, że 6 :/
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Łatwa algebra
Moja wiedza ogranicza się tylko do tego, że
\(\displaystyle{ r(AB)\leq \min\{r(A),r(B)\}}\)
czyli rząd będzie mniejszy lub równy \(\displaystyle{ 2}\). Zresztą można szybko policzyć ten rząd bezpośrednio po wymnożeniu macierzy.
\(\displaystyle{ r(AB)\leq \min\{r(A),r(B)\}}\)
czyli rząd będzie mniejszy lub równy \(\displaystyle{ 2}\). Zresztą można szybko policzyć ten rząd bezpośrednio po wymnożeniu macierzy.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Łatwa algebra
Hm pewnie dlatego, że umknęło mi słowo 'diagonalne'... Oczywiście masz rację, dla macierzy diagonalnej D, E są prawdziwe. Nie są, gdy bierzemy dowolną macierz.