Dodatnia określoność iloczynu skalarnego
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 2 razy
Dodatnia określoność iloczynu skalarnego
\(\displaystyle{ ||x||^{2} =(x|x)=3x_{1}^{2}+2x_{2}^{2}+x_{3}^{2}-4x_{1}x_{2}-2x_{1}x_{3}+2x_{2}x_{3}}\)
Jak udowodnić dodatnią określoność tego? Próbowałem pozwijać ze wzorów skróconego mnożenia ale coś zostawało...
Jak udowodnić dodatnią określoność tego? Próbowałem pozwijać ze wzorów skróconego mnożenia ale coś zostawało...
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Dodatnia określoność iloczynu skalarnego
Macierz skojarzona z tym dwuliniowym odwzorowaniem
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}
3 & -2 & -1\\
-2 & 2 & 1\\
-1 & 1 & 1\end{array}\right]}\)
jest dodatnio określona.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}
3 & -2 & -1\\
-2 & 2 & 1\\
-1 & 1 & 1\end{array}\right]}\)
jest dodatnio określona.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Dodatnia określoność iloczynu skalarnego
To jest reprezentacja macierzowa formy dwuliniowej, w tym przypadku iloczynu skalarnego.
Ogólnie chodzi o to, by spełniona była równość
\(\displaystyle{ (x,x)=x^T Ax}\)
przy czym \(\displaystyle{ x}\) traktujemy jako wektory kolumnowe. Trochę jest na ten temat na wiki
Macierz \(\displaystyle{ A}\) dobiera się tak, by była symetryczna (dla iloczynu skalarnego nad \(\displaystyle{ \RR}\)).
Wyraz \(\displaystyle{ a_{ij}=a_{ji}}\) dla \(\displaystyle{ i\neq j}\) to połowa współczynnika stojącego przy wyrażeniu \(\displaystyle{ x_ix_j=x_jx_i}\). Natomiast wyraz \(\displaystyle{ a_{ii}}\) to już pełny współczynnik przy \(\displaystyle{ x_i^2}\)
Ogólnie chodzi o to, by spełniona była równość
\(\displaystyle{ (x,x)=x^T Ax}\)
przy czym \(\displaystyle{ x}\) traktujemy jako wektory kolumnowe. Trochę jest na ten temat na wiki
Macierz \(\displaystyle{ A}\) dobiera się tak, by była symetryczna (dla iloczynu skalarnego nad \(\displaystyle{ \RR}\)).
Wyraz \(\displaystyle{ a_{ij}=a_{ji}}\) dla \(\displaystyle{ i\neq j}\) to połowa współczynnika stojącego przy wyrażeniu \(\displaystyle{ x_ix_j=x_jx_i}\). Natomiast wyraz \(\displaystyle{ a_{ii}}\) to już pełny współczynnik przy \(\displaystyle{ x_i^2}\)
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Dodatnia określoność iloczynu skalarnego
Można, chociażby dlatego że licząc wartość iloczynu skalarnego i tak musisz dokonać mnożenia wektorów i macierzy, co na jedno wychodzi. Jeśli więc masz wzór, to po prostu licz ze wzoru.
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 2 razy
Dodatnia określoność iloczynu skalarnego
Wpadłem na jeszcze jedno pytanie. Czy z tej macierzy możemy wyciągnąć jeszcze więcej jakichś własności pomocnych przy udowadnianiu że forma jest prawidłowym iloczynem skalarnym?
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 2 razy
Dodatnia określoność iloczynu skalarnego
I to wystarczy do stwierdzenia że forma jest prawidłowym iloczynem skalarnym?
Ja miałem jeszcze podawaną dwuliniowość...
Ja miałem jeszcze podawaną dwuliniowość...
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Dodatnia określoność iloczynu skalarnego
To jeszcze nie wystarczy oczywiście.
Ale jeśli mnie pamięć nie myli, forma dwuliniowa ma reprezentację macierzową
\(\displaystyle{ \phi(x,y)=x^TMy}\)
i ta operacja jest dwuliniowa. A iloczyn skalarny jest takiej samej postaci.
Ale jeśli mnie pamięć nie myli, forma dwuliniowa ma reprezentację macierzową
\(\displaystyle{ \phi(x,y)=x^TMy}\)
i ta operacja jest dwuliniowa. A iloczyn skalarny jest takiej samej postaci.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Dodatnia określoność iloczynu skalarnego
Zabawa polega na tym, że
\(\displaystyle{ f(x,y)=x^TMy}\)
jest formą dwuliniową Więc jeśli masz taką reprezentację, to masz dwuliniowość za darmo.
\(\displaystyle{ f(x,y)=x^TMy}\)
jest formą dwuliniową Więc jeśli masz taką reprezentację, to masz dwuliniowość za darmo.