Równanie macierzy AX=XB

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kaniusia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 22 lut 2013, o 15:42
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

Równanie macierzy AX=XB

Post autor: kaniusia »

Witam,
Czy ktoś wie, jak rozwiązać równanie macierzowe:

\(\displaystyle{ AX = XB}\)

gdzie det A i det B różne od zera
miodzio1988

Równanie macierzy AX=XB

Post autor: miodzio1988 »

Na jedną stronę wszystko.
kaniusia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 22 lut 2013, o 15:42
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

Równanie macierzy AX=XB

Post autor: kaniusia »

No właśnie nie mogę wszystkiego przenieść na jedną stronę, bo mnożenie macierzy nie jest przemienne.
Majeskas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1456
Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 198 razy

Równanie macierzy AX=XB

Post autor: Majeskas »

?

\(\displaystyle{ AX-BX=0}\)

\(\displaystyle{ X(A_B)=0}\)

Teraz szczerze mówiąc nie wiem jak to w ogólności wygląda. Zależy co to jest \(\displaystyle{ A-B}\).
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Równanie macierzy AX=XB

Post autor: pyzol »

Ale tutaj jest \(\displaystyle{ AX-XB}\) i tak nie wyciągniemy. Ja nie znam innego sposobu jak ułożenia \(\displaystyle{ n\times n}\) równań.
kaniusia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 22 lut 2013, o 15:42
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

Równanie macierzy AX=XB

Post autor: kaniusia »

Jeżeli już miałabym to przenosić, to wyglądałoby to tak:
\(\displaystyle{ AX - XB = 0}\) bo mnożenie macierzy nie jest przemienne, więc nie mogę zamienić miejscami \(\displaystyle{ X}\) i \(\displaystyle{ B}\)

Ale takie przeniesienie nic mi nie da, bo \(\displaystyle{ X}\) raz jest z lewej, raz z prawej strony, więc ani wyciągnąć przed nawias, ani nic...
Majeskas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1456
Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 198 razy

Równanie macierzy AX=XB

Post autor: Majeskas »

Sorry, nie zauważyłem tej kolejności. Może taka postać cokolwiek by dała? \(\displaystyle{ X=A^{-1}XB}\)?
kaniusia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 22 lut 2013, o 15:42
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

Równanie macierzy AX=XB

Post autor: kaniusia »

No właśnie nie bardzo, bo, rozwiązując w ten sposób, wpadnę w błędne koło

Słyszałam, że w tym zadaniu trzeba wykorzystać transponowanie, które zmienia kolejność (ponoć jest takowa własność transponowania), ale nie wiem, jak ją wykorzystać.
ODPOWIEDZ