wykonaj działanie

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
manio777444
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 2 gru 2007, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 12 razy

wykonaj działanie

Post autor: manio777444 »

Czy może mi ktoś pomóc z tym zadaniem nalezy pomnożyć macierze
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}3&2\\1&4\\2&5\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc}1&2&3\\2&1&2\end{array}\right]}\)

z góry bardzo dziękuje
Ostatnio zmieniony 22 lut 2013, o 17:21 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

wykonaj działanie

Post autor: yorgin »

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}
7&8&13\\
9&6&11\\
12&9&16\end{array}\right]}\)
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

wykonaj działanie

Post autor: pyzol »

W czym problem? Lecisz po kolei
pierwszy wiersz - pierwsza kolumna, pierwszy wiersz - druga kolumna, pierwszy wiersz - trzecia kolumna
drugi wiersz - pierwsza kolumna, drugi wiersz druga kolumna ...
...
ODPOWIEDZ