Funkcja od macierzy Jordana
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 2 razy
Funkcja od macierzy Jordana
Chodziło mi o to jaką postać przyjmują niediagonalne elementy tej macierzy, i jak dokonać rozkładu macierzy na macierze przejścia i macierz Jordana. Wiem jak wyznaczyć macierz Jordana danej macierzy niediagonalizowalnej, ale nie wiem jak wyznaczyć macierze przejścia.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Funkcja od macierzy Jordana
Zastanów się najpierw, jak wygląda klatka Jordana podniesiona do potęgi \(\displaystyle{ n}\).Grypho pisze:Chodziło mi o to jaką postać przyjmują niediagonalne elementy tej macierzy,
Na przykład
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}3&1&0&0\\0&3&1&0\\0&0&3&1\\0&0&0&3\end{bmatrix}^n=
\left(\begin{bmatrix}3&0&0&0\\0&3&0&0\\0&0&3&0\\0&0&0&3\end{bmatrix}+
\begin{bmatrix}0&1&0&0\\0&0&1&0\\0&0&0&1\\0&0&0&0\end{bmatrix}\right)^n=\ldots}\)
Dalej można skorzystać ze wzoru dwumianowego Newtona. Co prawda wzór
\(\displaystyle{ (A+B)^n=\sum_{k=0}^n\binom nk A^kB^{n-k}}\)
nie jest ogólnie prawdziwy dla macierzy, ale jeśli \(\displaystyle{ AB=BA}\), to wtedy tak.
Daj jakiś konkretny przykład, to będzie łatwiej.Grypho pisze:Wiem jak wyznaczyć macierz Jordana danej macierzy niediagonalizowalnej, ale nie wiem jak wyznaczyć macierze przejścia.
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 2 razy
Funkcja od macierzy Jordana
Mam takie zadanie
oblicz \(\displaystyle{ e^A}\)
A= \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}
15&1&17\\
12&0&13\\
-12&-1&-14
\end{array}\right]}\)
wartości własne to podwójne -1 i 3.
Problemem jest to że nie wiem jak rozłożyć tą macierz na macierze przejścia i macierz Jordana.
oblicz \(\displaystyle{ e^A}\)
A= \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}
15&1&17\\
12&0&13\\
-12&-1&-14
\end{array}\right]}\)
wartości własne to podwójne -1 i 3.
Problemem jest to że nie wiem jak rozłożyć tą macierz na macierze przejścia i macierz Jordana.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Funkcja od macierzy Jordana
W tym wypadku wystarczy rozwiązać trzy równania (właściwie układy równań).
\(\displaystyle{ (A-3I)x=0}\) - stąd otrzymujemy wektory własne odpowiadające wartości \(\displaystyle{ 3}\). Wybieramy sobie jeden z nich (oczywiście niezerowy) i oznaczamy \(\displaystyle{ v_1}\).
\(\displaystyle{ (A+I)x=0}\) - to samo co wyżej, dla wartości \(\displaystyle{ -1}\). Gdyby tu wyszła dwuwymiarowa przestrzeń rozwiązań, to macierz byłaby diagonalizowalna. Jednak jest jednowymiarowa, więc wybieramy jeden wektor \(\displaystyle{ v_2}\).
\(\displaystyle{ (A+I)x=v_2}\) - rozwiązanie tego równania oznaczamy przez \(\displaystyle{ v_3}\).
Macierz \(\displaystyle{ A}\) ma postać
\(\displaystyle{ J=\begin{bmatrix}3&0&0\\0&-1&1\\0&0&-1\end{bmatrix}}\)
w bazie \(\displaystyle{ (v_1,v_2,v_3)}\).
Taka metoda co prawda nie jest ogólna, ale w wielu wypadkach jest wystarczająca.
Dalej mamy \(\displaystyle{ A=SJS^{-1}}\), gdzie \(\displaystyle{ S}\) jest macierzą, w której kolumnach stoją wektory \(\displaystyle{ v_1,v_2,v_3}\).
\(\displaystyle{ e^A=\sum_{n=0}^{\infty}\frac1{n!}A^n=S\cdot\left(\sum_{n=0}^{\infty}\frac1{n!}J^n\right)\cdot S^{-1}.}\)
\(\displaystyle{ (A-3I)x=0}\) - stąd otrzymujemy wektory własne odpowiadające wartości \(\displaystyle{ 3}\). Wybieramy sobie jeden z nich (oczywiście niezerowy) i oznaczamy \(\displaystyle{ v_1}\).
\(\displaystyle{ (A+I)x=0}\) - to samo co wyżej, dla wartości \(\displaystyle{ -1}\). Gdyby tu wyszła dwuwymiarowa przestrzeń rozwiązań, to macierz byłaby diagonalizowalna. Jednak jest jednowymiarowa, więc wybieramy jeden wektor \(\displaystyle{ v_2}\).
\(\displaystyle{ (A+I)x=v_2}\) - rozwiązanie tego równania oznaczamy przez \(\displaystyle{ v_3}\).
Macierz \(\displaystyle{ A}\) ma postać
\(\displaystyle{ J=\begin{bmatrix}3&0&0\\0&-1&1\\0&0&-1\end{bmatrix}}\)
w bazie \(\displaystyle{ (v_1,v_2,v_3)}\).
Taka metoda co prawda nie jest ogólna, ale w wielu wypadkach jest wystarczająca.
Dalej mamy \(\displaystyle{ A=SJS^{-1}}\), gdzie \(\displaystyle{ S}\) jest macierzą, w której kolumnach stoją wektory \(\displaystyle{ v_1,v_2,v_3}\).
\(\displaystyle{ e^A=\sum_{n=0}^{\infty}\frac1{n!}A^n=S\cdot\left(\sum_{n=0}^{\infty}\frac1{n!}J^n\right)\cdot S^{-1}.}\)
Ostatnio zmieniony 19 lut 2013, o 22:18 przez norwimaj, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 2 razy
Funkcja od macierzy Jordana
O to mi chodziło dokładnie.
Jeszcze jedno pytanie: czy sinus/cosinus macierzy liczy się tak samo jak eksponentę? To znaczy czy można przyjąć że działamy funkcją tylko na elementy diagonalne/klatki jordana i mnożymy przez macierze przejścia?
Jeszcze jedno pytanie: czy sinus/cosinus macierzy liczy się tak samo jak eksponentę? To znaczy czy można przyjąć że działamy funkcją tylko na elementy diagonalne/klatki jordana i mnożymy przez macierze przejścia?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Funkcja od macierzy Jordana
Sinus i kosinus, podobnie jak eksponentę, liczymy z szeregu Taylora. Można też liczyć inne funkcje, o ile spełnione są pewne warunki, ale dokładnie nie pamiętam.
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 2 razy
Funkcja od macierzy Jordana
Okej, a w wypadku gdy mamy obliczyć macierz typu
\(\displaystyle{ \cos (aA)}\) gdzie a jest jakąś częścią/wielokrotnością \(\displaystyle{ \pi}\), to trzeba wymnożyć po prostu macierz przez tą liczbę, czy jest jakiś inny sposób?
\(\displaystyle{ \cos (aA)}\) gdzie a jest jakąś częścią/wielokrotnością \(\displaystyle{ \pi}\), to trzeba wymnożyć po prostu macierz przez tą liczbę, czy jest jakiś inny sposób?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Funkcja od macierzy Jordana
Już sobie przypomniałem to, czego nie pamiętałem. Jeśli się nie pomyliłem w rachunkach, to
\(\displaystyle{ f\left(\begin{bmatrix}3&0&0\\0&-1&1\\0&0&-1\end{bmatrix}\right)=
\begin{bmatrix}f(3)&0&0\\0&f(-1)&f'(-1)\\0&0&f(-1)\end{bmatrix}}\)
(o ile się nie pomyliłem w rachunkach)
i ogólnie jak przykładamy \(\displaystyle{ f}\) do klatki Jordana o wartości własnej \(\displaystyle{ \lambda}\), to na przekątnej mamy \(\displaystyle{ f(\lambda)}\), bezpośrednio nad przekątną \(\displaystyle{ f'(\lambda)}\), \(\displaystyle{ k}\) miejsc nad przekątną \(\displaystyle{ \frac{f^{(k)}(\lambda)}{k!}}\).
\(\displaystyle{ f\left(\begin{bmatrix}3&0&0\\0&-1&1\\0&0&-1\end{bmatrix}\right)=
\begin{bmatrix}f(3)&0&0\\0&f(-1)&f'(-1)\\0&0&f(-1)\end{bmatrix}}\)
(o ile się nie pomyliłem w rachunkach)
i ogólnie jak przykładamy \(\displaystyle{ f}\) do klatki Jordana o wartości własnej \(\displaystyle{ \lambda}\), to na przekątnej mamy \(\displaystyle{ f(\lambda)}\), bezpośrednio nad przekątną \(\displaystyle{ f'(\lambda)}\), \(\displaystyle{ k}\) miejsc nad przekątną \(\displaystyle{ \frac{f^{(k)}(\lambda)}{k!}}\).
Po prostu wyznaczasz postać Jordana macierzy \(\displaystyle{ aA}\) i do niej stosujesz wzór. Albo możesz rozwinąć funkcję \(\displaystyle{ \cos(ax)}\) w szereg Taylora.Grypho pisze:Okej, a w wypadku gdy mamy obliczyć macierz typu
\(\displaystyle{ cos(aA)}\) gdzie a jest jakąś częścią/wielokrotnością \(\displaystyle{ \pi}\), to trzeba wymnożyć po prostu macierz przez tą liczbę, czy jest jakiś inny sposób?
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 2 razy
Funkcja od macierzy Jordana
Czyli przykładowo macierz \(\displaystyle{ \cos \left( \frac{\pi}{4}A \right)}\)
można przedstawić w postaci
\(\displaystyle{ \cos \left( \frac{\pi}{4}A \right)}\)\(\displaystyle{ =S \cdot \cos \left( \frac{\pi}{4}J \right) \cdot S^{-1}}\)
Oczywiście w ogólności, jeśli macierz A jest diagonalizowalna to zamiast \(\displaystyle{ J}\) będzie \(\displaystyle{ D}\)
dobrze rozumiem?
można przedstawić w postaci
\(\displaystyle{ \cos \left( \frac{\pi}{4}A \right)}\)\(\displaystyle{ =S \cdot \cos \left( \frac{\pi}{4}J \right) \cdot S^{-1}}\)
Oczywiście w ogólności, jeśli macierz A jest diagonalizowalna to zamiast \(\displaystyle{ J}\) będzie \(\displaystyle{ D}\)
dobrze rozumiem?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Funkcja od macierzy Jordana
Tak, wszystko się zgadza. Właściwie dalej można skorzystać z gotowego wzoru dla dowolnej funkcji, biorąc funkcję \(\displaystyle{ f(x)=\cos(ax)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Funkcja od macierzy Jordana
O to chodzi. Przy czym nie jestem pewien, czy się w tym nie pomyliłem, więc radzę to zweryfikować.norwimaj pisze: i ogólnie jak przykładamy \(\displaystyle{ f}\) do klatki Jordana o wartości własnej \(\displaystyle{ \lambda}\), to na przekątnej mamy \(\displaystyle{ f(\lambda)}\), bezpośrednio nad przekątną \(\displaystyle{ f'(\lambda)}\), \(\displaystyle{ k}\) miejsc nad przekątną \(\displaystyle{ \frac{f^{(k)}(\lambda)}{k!}}\).