Wymiar podprzestrzeni generowenej przez wektory + baza

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
konradd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 17 lut 2013, o 21:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mielec

Wymiar podprzestrzeni generowenej przez wektory + baza

Post autor: konradd »

Witam,

Mam problem z rozwiązaniem następującego zadania:
Sprawdź, czy wektory \(\displaystyle{ v_1 = (1; 2; 0; 3), \ v_2 = (0; 1; 2; -1), \ v_3 = (1; 4; 4; 1) \in R^{4}}\) są liniowo niezależne. Podaj wymiar podprzestrzeni wektorowej generowanej przez te wektory i wyznacz jej bazę.

Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu.
Ostatnio zmieniony 18 lut 2013, o 00:28 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
szw1710

Wymiar podprzestrzeni generowenej przez wektory + baza

Post autor: szw1710 »

Najlepiej te wektory ustawić w macierz i policzyć jej rząd. Jeśli jest maksymalny (tu \(\displaystyle{ 3}\)), to wektory są liniowe niezależne. Jeśli jest mniejszy - są liniowo zależne.

Podprzestrzeń generowana przez te wektory jest zbiorem rozwiązań pewnego układu równań liniowych. Podprzestrzeń ta jest bowiem zbiorem wszystkich kombinacji liniowych tych wektorów.
ODPOWIEDZ