Macierz odwrotna - wzór

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
mengineer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 19 sty 2013, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 6 razy

Macierz odwrotna - wzór

Post autor: mengineer »

Witam,
Jako że na forum znajdują się osoby, które są bliżej związane z różnymi uczelniami wyższymi, mam zapytanie o wzór na macierz odwrotną. Czy taka postać jest prawidłowa?
\(\displaystyle{ A^{-1}= \frac{1}{\det A}\cdot ( A^{D} )^{T}}\)
Pytanie dość prozaiczne, ale wywiązała się u mnie pewna nieścisłość, którą chciałbym rozwiać.
Z góry dziękuję za opinię,
Pozdrawiam.
miodzio1988

Macierz odwrotna - wzór

Post autor: miodzio1988 »

Jest prawidłowy
mengineer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 19 sty 2013, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 6 razy

Macierz odwrotna - wzór

Post autor: mengineer »

Ok, dziękuję, to tyle w tym temacie.
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3976
Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 929 razy

Macierz odwrotna - wzór

Post autor: Spektralny »

mengineer pisze:Jako że na forum znajdują się osoby, które są bliżej związane z różnymi uczelniami wyższymi, mam zapytanie o wzór na macierz odwrotną.
Co to ma do rzeczy?
mengineer pisze:Czy taka postać jest prawidłowa?
\(\displaystyle{ A^{-1}= \frac{1}{detA}\cdot ( A^{D} )^{T}}\)
Musisz zdefiniować jak rozumiesz macierz dołączoną (niektórzy w definicji wymagają transpozycję czegoś co inni już nazywają macierzą dołączoną).
miodzio1988 pisze:Jest prawidłowy
To zależy co rozumiesz przez \(\displaystyle{ A^D}\). Por.
ODPOWIEDZ