Wyznacz macierz funkcjonału dwuliniowego

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
michail
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 29 wrz 2008, o 18:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Wyznacz macierz funkcjonału dwuliniowego

Post autor: michail »

Witam,
potrzebuję pomocy w wyznaczeniu macierzy funkcjonału w bazy kanonicznej i w bazie B=(\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{c}1\\1\end{array}\right]}\), \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{c}-1\\1\end{array}\right]}\))

a) \(\displaystyle{ F((x _{1},y _{1}),(x _{2},y _{2})=x _{1} *x _{2}}\)
b) \(\displaystyle{ G((x _{1},y _{1}),(x _{2},y _{2})=x _{1} *x _{2} - y _{1} *y _{2}}\).


Prosiłbym o wytłumaczenie metody budowania tych macierzy.
ODPOWIEDZ