Rozwiązanie graficzne nierówności z macierzą
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 16 lut 2013, o 21:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Rozwiązanie graficzne nierówności z macierzą
Bardzo proszę o pomoc:)
Rozwiąż graficznie nierówność:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0&Y&Y\\1&1&Y\\X&X&X\end{array}\right] \le 0}\)
Rozwiąż graficznie nierówność:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0&Y&Y\\1&1&Y\\X&X&X\end{array}\right] \le 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 16 lut 2013, o 21:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Rozwiązanie graficzne nierówności z macierzą
Tam przed macierzą powinien być 'det.', zapomniałam dopisać.. Czyli trzeba policzyć wyznacznik, który wychodzi mi \(\displaystyle{ xy ^{2} - xy \le 0}\). Nie wiem jak z tego wybrnąć.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Rozwiązanie graficzne nierówności z macierzą
Dla \(\displaystyle{ x=0}\) lub \(\displaystyle{ y=0}\) nierówność jest spełniona.
Wyciągnij teraz \(\displaystyle{ xy}\) przed nawias i zastanów się, co z tego wynika.
Wyciągnij teraz \(\displaystyle{ xy}\) przed nawias i zastanów się, co z tego wynika.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 16 lut 2013, o 21:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Rozwiązanie graficzne nierówności z macierzą
\(\displaystyle{ xy \left( y-1\right) \le 0}\)
z drugiego nawiasu wynika, że \(\displaystyle{ y=1}\) a z pierwszego? \(\displaystyle{ x=0 \vee y=0}\) ?
z drugiego nawiasu wynika, że \(\displaystyle{ y=1}\) a z pierwszego? \(\displaystyle{ x=0 \vee y=0}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 16 lut 2013, o 21:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Rozwiązanie graficzne nierówności z macierzą
Wiem, wypisałam tylko miejsca zerowe. Nie jestem w stanie określić przedziałów, póki nie wiem jak wyliczyć pierwszy nawias. Ktoś pomoże?:(
- smigol
- Użytkownik
- Posty: 3454
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
Rozwiązanie graficzne nierówności z macierzą
Kiedy iloczyn trzech liczb rzeczywistych może być liczbą niedodatnią?
Jeśli się gubisz w przypadku trzech liczb, to odpowiedz sobie na pytanie kiedy iloczyn dwóch liczb rzeczywistych może być liczbą niedodatnią.
Jeśli się gubisz w przypadku trzech liczb, to odpowiedz sobie na pytanie kiedy iloczyn dwóch liczb rzeczywistych może być liczbą niedodatnią.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 16 lut 2013, o 21:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Rozwiązanie graficzne nierówności z macierzą
W przypadku dwóch liczb gdy albo jedna z nich będzie ujemna, albo jedna lub dwie będą równe zero?