znaleźć wartość wyznacznika macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
czinuuu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 2 lut 2013, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy

znaleźć wartość wyznacznika macierzy

Post autor: czinuuu »

podać wartość wyznacznika macierzy \(\displaystyle{ A}\) jeżeli \(\displaystyle{ det(2A^{-1}A^{3})=1024}\) i rząd macierzy \(\displaystyle{ A=6}\)
proszę o pomoc bo nie mam pojęcia jak się za to zabrać
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3976
Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 929 razy

znaleźć wartość wyznacznika macierzy

Post autor: Spektralny »

Masz \(\displaystyle{ \det (2 A^2 ) = 1024}\), co oznacza, iż \(\displaystyle{ 2^6 \det A^2 = 1024}\).
ODPOWIEDZ