Baza_wektory

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
1986Aneta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 6 sty 2013, o 13:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Baza_wektory

Post autor: 1986Aneta »

Dany jest układ czterech wektorów z przestrzeni \(\displaystyle{ \RR^{2}}\)
\(\displaystyle{ a=(1,2), b=(-2,-4), c=(3,-1), d=(2,-1)}\).

Wybierz z tych te, które tworzą bazę , wyznacz współrzędne wektora \(\displaystyle{ v= (3,-2)}\) w tej bazie i zapisz wektor \(\displaystyle{ v}\) w trzech różnych postaciach.

Proszę o pomoc, od czego zacząć?
Ostatnio zmieniony 14 lut 2013, o 19:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Baza_wektory

Post autor: bartek118 »

Od sprawdzania, które są liniowo zależne (podpowiem, że niektóre gołym okiem widać). Jak wyjdą jakieś liniowo zależne, to wyrzucasz jeden z nich i jedziesz dalej, aż dostaniesz bazę.
1986Aneta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 6 sty 2013, o 13:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Baza_wektory

Post autor: 1986Aneta »

Wyszło mi, że a i b są zależne pozostałe nie, a co dalej robię? Tworzę z poszczególnych par wektorów bazę a później równania i wyznaczam współrzędne? Proszę o podpowiedź.-- 15 lut 2013, o 13:23 --Tworzę z poszczególnych par wektorów bazę a później równania i wyznaczam współrzędne? Proszę o podpowiedź.
ODPOWIEDZ