Eliminacja Gaussa, rozwiązywanie równań
Eliminacja Gaussa, rozwiązywanie równań
Cześć,
proszę o rozwiązanie poniższego macierza eliminacją Gaussa, po eliminacji mam rozwiązać układ równań z trzeba niewiadomymi. Proszę o pomoc, bo niestety coś mi się nie zgadza.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}2&-1&0&2\\-1&1&1&1\\1&0&-2&-1\end{array}\right]}\)
Pozdrawiam,
proszę o rozwiązanie poniższego macierza eliminacją Gaussa, po eliminacji mam rozwiązać układ równań z trzeba niewiadomymi. Proszę o pomoc, bo niestety coś mi się nie zgadza.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}2&-1&0&2\\-1&1&1&1\\1&0&-2&-1\end{array}\right]}\)
Pozdrawiam,
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Eliminacja Gaussa, rozwiązywanie równań
\(\displaystyle{ z=\frac{4}{3}}\)
Pokaż rachunki. Najlepiej przestaw na starcie wiersze:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}
1&0&-2&-1\\
-1&1&1&1\\
2&-1&0&2
\end{array}\right]}\)
Pokaż rachunki. Najlepiej przestaw na starcie wiersze:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}
1&0&-2&-1\\
-1&1&1&1\\
2&-1&0&2
\end{array}\right]}\)
Eliminacja Gaussa, rozwiązywanie równań
do II + I
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&0&-2&-1\\0&1&-1&0\\2&-1&0&2\end{array}\right]}\)
i nie wiem co dalej :/
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&0&-2&-1\\0&1&-1&0\\2&-1&0&2\end{array}\right]}\)
i nie wiem co dalej :/
Ostatnio zmieniony 14 lut 2013, o 13:55 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Eliminacja Gaussa, rozwiązywanie równań
Trzeci wiersz też trzeba wyzerować, więc \(\displaystyle{ w_3=w_3-2w_1}\).
Wpisując powoli, otrzymujesz takie coś:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc|c}
1&0&-2&-1\\
0&1&-1&0\\
2-2\cdot 1&-1-2\cdot 0&0-2\cdot(-2)&2-2\cdot(-1)\end{array}\right] \Leftrightarrow
\left[\begin{array}{ccc|c}
1&0&-2&-1\\
0&1&-1&0\\
0&-1&4&4\end{array}\right]}\)
Masz już zera w pierwszej kolumnie teraz zerujesz drugą kolumnę w ostatnim wierszu.
Wpisując powoli, otrzymujesz takie coś:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc|c}
1&0&-2&-1\\
0&1&-1&0\\
2-2\cdot 1&-1-2\cdot 0&0-2\cdot(-2)&2-2\cdot(-1)\end{array}\right] \Leftrightarrow
\left[\begin{array}{ccc|c}
1&0&-2&-1\\
0&1&-1&0\\
0&-1&4&4\end{array}\right]}\)
Masz już zera w pierwszej kolumnie teraz zerujesz drugą kolumnę w ostatnim wierszu.
Eliminacja Gaussa, rozwiązywanie równań
Do w3 dodaje w2.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&0&-2&-1\\0&1&-1&0\\0&0&3&4\end{array}\right]}\)
Dziękuję za pomoc
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&0&-2&-1\\0&1&-1&0\\0&0&3&4\end{array}\right]}\)
Dziękuję za pomoc
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Eliminacja Gaussa, rozwiązywanie równań
Teraz, czy chcesz wszystko zerować do postaci diagonalnej, czy możesz już skorzytać z metody podstawiania?
Układ równań wygląda tak:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
x-2z=-1\\
y-z=0\\
3z=4
\end{cases}}\)
Układ równań wygląda tak:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
x-2z=-1\\
y-z=0\\
3z=4
\end{cases}}\)
Eliminacja Gaussa, rozwiązywanie równań
Podstawianiem zrobiłam: \(\displaystyle{ x= \frac{5}{3}}\), \(\displaystyle{ y = z= \frac{4}{3}}\)