Cześć ,
pewnie sie zbłaźnie ale mam problem otóż zastanawiam się jak wymnożyć ze sobą trzy macierze. Powiedzmy , że mamy : A*B*C . Mnoże najpierw osobno A z B , osobno B z C i potem wyniki mnoże ze sobą ? Czy mnoże A z B a potem wynikową macierz AB mnoże z C ?
Dzieki z gory i pozdrawiam
Mnożenie kilku macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 2203
- Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 526 razy
Mnożenie kilku macierzy
Mnożenie macierzy jest łączne, więc:
\(\displaystyle{ A\cdot B\cdot C=\left( A\cdot B\right)\cdot C=A\cdot \left( B \cdot C\right)}\)
\(\displaystyle{ A\cdot B\cdot C=\left( A\cdot B\right)\cdot C=A\cdot \left( B \cdot C\right)}\)
Ostatnio zmieniony 14 lut 2013, o 12:25 przez rafalpw, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Mnożenie kilku macierzy
Mnożenie macierzy jest łączne więc możesz najpierw pomnożyć A z B a potem wynik przemnożyć przez C
albo najpierw pomnożyć B z C a potem przemnożyć przez A , ale uważaj bo mnożenie macierzy nie jest przemienne
albo najpierw pomnożyć B z C a potem przemnożyć przez A , ale uważaj bo mnożenie macierzy nie jest przemienne