Wektory dołączone - jak ich szukać.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Grypho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 2 razy

Wektory dołączone - jak ich szukać.

Post autor: Grypho »

Mam podaną macierz

\(\displaystyle{ A= \left[\begin{array}{ccc}
15&1&17\\
12&0&13\\
-12&-1&-14
\end{array}\right]}\)


Mamy macierze

\(\displaystyle{ C=
\left[\begin{array}{ccc}
1&0&-4\\
1&1&-3\\
-1&0&3
\end{array}\right]}\)


\(\displaystyle{ J=
\left[\begin{array}{ccc}
-1&1&0\\
0&-1&0\\
0&0&3
\end{array}\right]}\)

takie, że

\(\displaystyle{ A=C \cdot J \cdot C^{-1}}\)

Wartości własne macierzy \(\displaystyle{ A}\) to \(\displaystyle{ -1}\) podwójne i \(\displaystyle{ 2}\)
Wiem skąd jest ostatnia kolumna macierzy C - jest to wektor własny odpowiadający wartości własnej macierzy \(\displaystyle{ A}\) równej \(\displaystyle{ 2}\), natomiast wektorem odpowiadającym wartości własnej \(\displaystyle{ -1}\) jest wektor zerowy, który w tym rozkładzie nie występuje, poza tym, nawet gdyby występował, nie mamy wciąż trzeciego wektora.
1.Jak znaleźć te wektory?
2.Rozumiem że macierz J powstaje już bezpośrednio z iloczynu \(\displaystyle{ J=C ^{-1} \cdot A \cdot C}\)?
Nie wygląda jak zwykła macierz diagonalna...
ODPOWIEDZ