obliczyc wyznacznik
- waliant
- Użytkownik
- Posty: 1801
- Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 275 razy
- Pomógł: 183 razy
obliczyc wyznacznik
oblicz wyznacznik:
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 1+x&x ^{2} &x ^{3}&...&x ^{n} \\x&1+x ^{2} &x ^{3} &...&x ^{n} \\x&x ^{2} &1+x ^{3}&...&x ^{n} \\:&:&:&.&:\\x&x ^{2}&x ^{3} &...&1+x ^{n} \end{vmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 1+x&x ^{2} &x ^{3}&...&x ^{n} \\x&1+x ^{2} &x ^{3} &...&x ^{n} \\x&x ^{2} &1+x ^{3}&...&x ^{n} \\:&:&:&.&:\\x&x ^{2}&x ^{3} &...&1+x ^{n} \end{vmatrix}}\)
obliczyc wyznacznik
Skorzystałbym z addytywności wyznacznika względem pierwszej kolumny (rozbiłbym na sumę dwóch wyznaczników), a następnie szukał analogii związanych z wyznacznikami niższego rzędu.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
obliczyc wyznacznik
Odejmij najpierw ostatni wiersz od wszystkich pozostałych, a następnie dodaj do ostatniej kolumny wszystkie pozostałe. Powstanie macierz trójkątna, z której już łatwo policzyć wyznacznik.
Q.
Q.
- waliant
- Użytkownik
- Posty: 1801
- Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 275 razy
- Pomógł: 183 razy
obliczyc wyznacznik
czy zatem bedzie to wygladalo tak:
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 1&0&0&...&0 \\0&1 &0 &...&0\\0&0 &1&...&0 \\:&:&:&.&:\\x&x ^{2}&x ^{3} &...&1+x ^{n}+x ^{2}+x ^{3} \end{vmatrix} = 1+x ^{n}+x ^{2}+x ^{3}}\) ?
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 1&0&0&...&0 \\0&1 &0 &...&0\\0&0 &1&...&0 \\:&:&:&.&:\\x&x ^{2}&x ^{3} &...&1+x ^{n}+x ^{2}+x ^{3} \end{vmatrix} = 1+x ^{n}+x ^{2}+x ^{3}}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
obliczyc wyznacznik
No zaraz - przecież w dolnym prawym rogu tej macierzy będzie coś innego. Co według Ciebie oznaczają wielokropki użyte w tej macierzy? Czy potrafisz napisać całą taką macierz np. dla \(\displaystyle{ n=6}\)?
Q.
Q.
- waliant
- Użytkownik
- Posty: 1801
- Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 275 razy
- Pomógł: 183 razy
obliczyc wyznacznik
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 1+x&x ^{2} &x ^{3}&x ^{4} &x ^{5} \\x&1+x ^{2} &x ^{3} &x ^{4} &x ^{5} \\x&x ^{2} &1+x ^{3}&x ^{4} &x ^{5} \\x&x ^{2} &x ^{3} &1+x ^{4} &x ^{5} \\x&x ^{2}&x ^{3} &x ^{4} &1+x ^{5} \end{vmatrix}}\)
dla \(\displaystyle{ n=5}\)
dla \(\displaystyle{ n=5}\)
obliczyc wyznacznik
Nie bądź tak precyzyjny Qń prosił zapewne o chwilę zastanowienia w tym przypadku szczególnym po to, aby móc dostrzec prawidłowości ogólne.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
obliczyc wyznacznik
Spróbuj policzyć wyznacznik dla \(\displaystyle{ n=5}\), porównać wynik w dolnym prawym rogu z wyrażeniem \(\displaystyle{ 1+x ^{n}+x ^{2}+x ^{3}}\) i następnie zastanowić się jak powinno to wyglądać w ogólnym przypadku.
Q.
Q.