Pierwiastki wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 20:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 16 razy
Pierwiastki wielomianu
Liczba \(\displaystyle{ z= -2i}\) jest pierwiastkiem wielomianu
\(\displaystyle{ W(z) = z ^{4} + 2z ^{3} + 6 ^{2} + 8z + 8}\)
Znaleźć pozostałe pierwiastki wielomianu W.
Robiąc to schematem Hornera doszłam do takiej postaci:
\(\displaystyle{ z ^{3}+(-2i+2)z ^{2}+(2-4i)z - 4i = 0}\)
i nie wiem co dalej.
może gdzieś błąd zrobiłam??
Pomóżcie, wytłumaczcie.
\(\displaystyle{ W(z) = z ^{4} + 2z ^{3} + 6 ^{2} + 8z + 8}\)
Znaleźć pozostałe pierwiastki wielomianu W.
Robiąc to schematem Hornera doszłam do takiej postaci:
\(\displaystyle{ z ^{3}+(-2i+2)z ^{2}+(2-4i)z - 4i = 0}\)
i nie wiem co dalej.
może gdzieś błąd zrobiłam??
Pomóżcie, wytłumaczcie.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2013, o 21:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 20:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 16 razy
Pierwiastki wielomianu
To chodzi o tę regułkę:
"jeżeli liczba zespolona x jest pierw. wielomianu o współczynnikach rzeczywistych, to x(z kreska na górze) także jest pierwiastkiem tego wielomianu"
czyli drugim pierwiastkiem będzie
\(\displaystyle{ z _{2} = 2i}\) ?
A co dalej?
nie mam pomysłu, albo mam zaćmienie chwilowe.
"jeżeli liczba zespolona x jest pierw. wielomianu o współczynnikach rzeczywistych, to x(z kreska na górze) także jest pierwiastkiem tego wielomianu"
czyli drugim pierwiastkiem będzie
\(\displaystyle{ z _{2} = 2i}\) ?
A co dalej?
nie mam pomysłu, albo mam zaćmienie chwilowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 20:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 16 razy
Pierwiastki wielomianu
Wyszło mi
\(\displaystyle{ z _{3} = -1 -i}\)
\(\displaystyle{ z _{4} = -1 + i}\)
dobrze?
//edit//
ojej, to sprawdzę I Hornera jeszcze raz.
\(\displaystyle{ z _{3} = -1 -i}\)
\(\displaystyle{ z _{4} = -1 + i}\)
dobrze?
//edit//
ojej, to sprawdzę I Hornera jeszcze raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Pierwiastki wielomianu
Prawdopodobnie bierzesz do schematu pierwiastek z nie takim znakiem; jak zrobiłaś oba dzielenia (z błędem) to Ci dalej dobrze wyszło.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 20:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 16 razy
Pierwiastki wielomianu
Liczyłam drugi raz i wyszło mi to samo:
\(\displaystyle{ z ^{3} + (-2i+2)z ^{2} + (-4i+2)z - 4i = 0}\)
w tabelce mam kolejno: 1,2,6,8,8
\(\displaystyle{ z ^{3} + (-2i+2)z ^{2} + (-4i+2)z - 4i = 0}\)
w tabelce mam kolejno: 1,2,6,8,8
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 20:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 16 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Pierwiastki wielomianu
Podali w zadaniu pierwiastek \(\displaystyle{ (-2i)}\); zatem do schematu bierzesz \(\displaystyle{ (+2i)}\).
Wynik po pierwszym dzieleniu (mój) : \(\displaystyle{ z^3+(2i+2)z^2+(2+4i)z+4i}\)
Wynik po pierwszym dzieleniu (mój) : \(\displaystyle{ z^3+(2i+2)z^2+(2+4i)z+4i}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 20:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 16 razy
Pierwiastki wielomianu
czyli do schematu podkładam ten który wyliczę?
ewentualnie wyznaczę?
nie ten co mam podany?
ewentualnie wyznaczę?
nie ten co mam podany?
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Pierwiastki wielomianu
Do schematu wpisujesz podany - ale z przeciwnym znakiem.
Dlatego jak miałaś \(\displaystyle{ (-2i)}\) ten pierwszy (a innego jeszcze nie znałaś) to musiałaś wstawić \(\displaystyle{ (+2i)}\).
Podziel sobie np \(\displaystyle{ x^2-3x+2}\) - wiedząc, że pierwiastkiem jest (1).
Dlatego jak miałaś \(\displaystyle{ (-2i)}\) ten pierwszy (a innego jeszcze nie znałaś) to musiałaś wstawić \(\displaystyle{ (+2i)}\).
Podziel sobie np \(\displaystyle{ x^2-3x+2}\) - wiedząc, że pierwiastkiem jest (1).
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 20:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 16 razy
Pierwiastki wielomianu
wtedy nie wychodzi.
dla jasności, bo już nie wiem o czym mowa:
\(\displaystyle{ W(z) = z ^{4} + 2z ^{3} + 6 ^{2} + 8z + 8}\)
i robiąc z tego tabelkę w pierwszym wierszu mam 1, 2, 6, 8, 8
i jak to będę liczyć podstawiając -2i to wychodzi na końcu 0, a podstawiając 2i nie wychodzi 0, czyli jest coś źle.
dla jasności, bo już nie wiem o czym mowa:
\(\displaystyle{ W(z) = z ^{4} + 2z ^{3} + 6 ^{2} + 8z + 8}\)
i robiąc z tego tabelkę w pierwszym wierszu mam 1, 2, 6, 8, 8
i jak to będę liczyć podstawiając -2i to wychodzi na końcu 0, a podstawiając 2i nie wychodzi 0, czyli jest coś źle.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Pierwiastki wielomianu
W obu przypadkach wychodzi zero - bo obie te liczby są pierwiastkami - nie zawsze tak będzie.
Więc zwróciłem Ci uwagę na błąd jaki popełniasz.
Więc zwróciłem Ci uwagę na błąd jaki popełniasz.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 20:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 16 razy
Pierwiastki wielomianu
Okey, jeszcze raz, krok po kroku:
biorąc ( -2i )
\(\displaystyle{ -2i \cdot (1) + 2 = -2i + 2}\)
\(\displaystyle{ -2i \cdot (-2i +2) + 6 = 4i ^{2} -4i + 6 = -4 -4i +6 = -4i + 2}\)
\(\displaystyle{ -2i \cdot (-4i + 2) + 8 = 8i ^{2} -4i + 8 = -8 -4i +8 = -4i}\)
\(\displaystyle{ -2i \cdot (-4i) + 8 = 8i ^{2} + 8 = -8 +8 = 0}\)
biorąc ( 2i )
\(\displaystyle{ 2i \cdot (1) + 2 = 2i + 2}\)
\(\displaystyle{ 2i \cdot (2i + 2) + 6 = 4i ^{2} + 4i + 6 = -4 + 4i + 6 = 4i + 2}\)
\(\displaystyle{ 2i \cdot (4i + 2) + 8 = 8i ^{2} + 4i + 8 = -8 + 4i + 8 = 4i}\)
\(\displaystyle{ 2i \cdot (4i) + 8 = 8i ^{2} + 8 = -8 + 8 = 0}\)
zgadza się, źle liczyłam, bardzo dziękuję za tę uwagę.
Ale wciąż nie bardzo rozumiem, który pierwiastek mam wziąć skoro znam 2.
biorąc ( -2i )
\(\displaystyle{ -2i \cdot (1) + 2 = -2i + 2}\)
\(\displaystyle{ -2i \cdot (-2i +2) + 6 = 4i ^{2} -4i + 6 = -4 -4i +6 = -4i + 2}\)
\(\displaystyle{ -2i \cdot (-4i + 2) + 8 = 8i ^{2} -4i + 8 = -8 -4i +8 = -4i}\)
\(\displaystyle{ -2i \cdot (-4i) + 8 = 8i ^{2} + 8 = -8 +8 = 0}\)
biorąc ( 2i )
\(\displaystyle{ 2i \cdot (1) + 2 = 2i + 2}\)
\(\displaystyle{ 2i \cdot (2i + 2) + 6 = 4i ^{2} + 4i + 6 = -4 + 4i + 6 = 4i + 2}\)
\(\displaystyle{ 2i \cdot (4i + 2) + 8 = 8i ^{2} + 4i + 8 = -8 + 4i + 8 = 4i}\)
\(\displaystyle{ 2i \cdot (4i) + 8 = 8i ^{2} + 8 = -8 + 8 = 0}\)
zgadza się, źle liczyłam, bardzo dziękuję za tę uwagę.
Ale wciąż nie bardzo rozumiem, który pierwiastek mam wziąć skoro znam 2.