obliczyc macierz sprawdzenie

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
marcixe12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 17 lis 2012, o 08:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy

obliczyc macierz sprawdzenie

Post autor: marcixe12 »

Oblicz macierz \(\displaystyle{ X=A ^{-1}B-2C ^{T}}\)

\(\displaystyle{ A\begin{bmatrix} 2&-1\\4&-3\end{bmatrix}}\)

\(\displaystyle{ B\begin{bmatrix} 1&2&1\\3&-6&-1\end{bmatrix}}\)

\(\displaystyle{ C\begin{bmatrix} -3&5\\3&1\\-2&5\end{bmatrix}}\)
Rozwiązanie;


\(\displaystyle{ A ^{-1}= -\frac{1}{2} \begin{bmatrix} -3&1\\-4&2\end{bmatrix}}\)


\(\displaystyle{ C ^{T}=\begin{bmatrix} -3&3&-2\\5&1&5\end{bmatrix}}\)



\(\displaystyle{ X=}\) i teraz mam pomnożyć macierz odwrotną \(\displaystyle{ A}\) przez \(\displaystyle{ B}\) ? a co z \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) ? i później macierz \(\displaystyle{ C}\) razy \(\displaystyle{ 2}\) i odjąć od siebie ?
Ostatnio zmieniony 10 lut 2013, o 19:32 przez marcixe12, łącznie zmieniany 2 razy.
konrad509
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1841
Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :D
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 323 razy

obliczyc macierz sprawdzenie

Post autor: konrad509 »

Wymnożyć \(\displaystyle{ -\frac{1}{2}}\) przez macierz \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -3&1\\-4&2\end{bmatrix}}\).
ODPOWIEDZ