Zad
Rozwiązac układ równań metodą Gaussa wyznaczyć rzędy macierzy wspólczynników i macierzy rozszerzone.
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x _{1} -2x _{2}+x _{4} =5 \\ 2 x _{1} +4x _{2}-x _{3}+x _{4} =2\\ x _{1} + x_{2}-x _{3} =2 \end{array}\right.}\)
wynik układ nieoznaczony z 1 parametrem
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x _{1}=3-t \\ x_{2}=-1 \\ x _{3}=-t\\ x _{4}= t \end{array}\right.}\)
pytanie nie wiem o co chodzi z wyznaczyć rząd macierzy wspólczynników i macierzy rozszerzone?.
Gauss rzęd macierzy i macierz rozszerzona
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Gauss rzęd macierzy i macierz rozszerzona
Źle Ci wyszło, podstaw do układu równań i zobacz, że Ci się nie zeruje. Poprawiłem Ci wiadomość, na końcu równa się zero?
Macierz rozszerzona powstaje z macierzy głównej przez dołącznienie do niej kolumny wyrazów wolnych. Natomiast macierz główna jest macierzą współczynników.
Macierz główna:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-2&0&1\\2&4&-1&1\\1&1&-1&0\end{bmatrix}}\)
Teraz określ jej rząd.
Macierz rozszerzona powstaje z macierzy głównej przez dołącznienie do niej kolumny wyrazów wolnych. Natomiast macierz główna jest macierzą współczynników.
Macierz główna:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-2&0&1\\2&4&-1&1\\1&1&-1&0\end{bmatrix}}\)
Teraz określ jej rząd.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Gauss rzęd macierzy i macierz rozszerzona
To teraz rozwiązanie jest poprawne. Wyrazy wolne to te po znaku równa się.
PS: Piszemy "rząd", a nie "rzęd".
PS: Piszemy "rząd", a nie "rzęd".
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 17 lis 2012, o 08:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
Gauss rzęd macierzy i macierz rozszerzona
to czyli tak podstawiam
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-2&0&1&5\\2&4&-1&1&2\\1&1&-1&0&2\end{bmatrix}}\)
i z tego liczyć rząd ?
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-2&0&1&5\\2&4&-1&1&2\\1&1&-1&0&2\end{bmatrix}}\)
i z tego liczyć rząd ?
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Gauss rzęd macierzy i macierz rozszerzona
Tak, to jest macierz rozszerzona i z niej też masz policzyć rząd.