szukanie wektora dołączonego

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
karavan12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 29 gru 2012, o 23:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan*
Podziękował: 6 razy

szukanie wektora dołączonego

Post autor: karavan12 »

Witam,
Potrzebuje pomocy przy wyznaczaniu wektorów dołączonych.

Mam przekształcenie \(\displaystyle{ F((x, y, z)) = (z - y, z - y, z - y)}\)
\(\displaystyle{ F: R^{3} -> R^{3}}\)

Więc jest taka macierz:

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0&-1&1\\0&-1&1\\0&-1&1\end{bmatrix}}\)

szukam wartości własnych

\(\displaystyle{ det[A - t*E] = -t^{3}}\) - wartość własna \(\displaystyle{ t = 0}\) jest trzykrotna.

Znajduje dwa wektory własne, są to:

\(\displaystyle{ u _{1} = (1,0,0)}\)
\(\displaystyle{ u _{2} = (0,1,1)}\)

Ale brakuje tego trzeciego.
Pytanie, jak go tutaj można wyznaczyć i co to może być za wektor ?
ODPOWIEDZ