Czy dyfeomorfizm musi być funkcją liniową?
-
- Użytkownik
- Posty: 2283
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Czy dyfeomorfizm musi być funkcją liniową?
Na tej stronie przeczytałem, że dyfeomorfizm jest funkcją nieosobliwą. Pytam się w takim razie, czy dyfeomorfizm musi być funkcją liniową. A jeśli nie, to jaka jest definicja funkcji nieosobliwej jeśli nie jest ona funkjcą liniową? Na wikipedii ( nie ma nic o nieosobliwości i wydaje mi się, że istnieją funkcje, które nie są liniowe i spełniają definicję z wikipedii.
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Czy dyfeomorfizm musi być funkcją liniową?
Nieosobliwość to moim zdaniem to samo, co odwracalność.
Dyfeomorfizm nie musi być liniowy - chociażby zamiana na współrzędne biegunowe nie jest liniowa.
Dyfeomorfizm nie musi być liniowy - chociażby zamiana na współrzędne biegunowe nie jest liniowa.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Czy dyfeomorfizm musi być funkcją liniową?
Zapewne chodzi o to, że macierz różniczki w dowolnym punkcie jest nieosobliwa.
Punktami osobliwymi nazywa się, o ile dobrze pamiętam, punkty, w których macierz różniczki jest osobliwa. Chodzi więc o to, żeby wszystkie punkty dziedziny były regularne (nieosobliwe).
Punktami osobliwymi nazywa się, o ile dobrze pamiętam, punkty, w których macierz różniczki jest osobliwa. Chodzi więc o to, żeby wszystkie punkty dziedziny były regularne (nieosobliwe).
-
- Użytkownik
- Posty: 2283
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Czy dyfeomorfizm musi być funkcją liniową?
Odkopuję bo jedna rzecz tutaj budzi moje wątpliwości.
Czy jest to \(\displaystyle{ f:(0,+infty) imes [0,2pi)
ightarrow RR^2setminus{0}}\) dane wzorem
\(\displaystyle{ f(r,\varphi)=(r\cos\varphi,r\sin\varphi)}\)
Myślę, że owszem jest to ciągła bijekcja, ale funkcja odwrotna nie jest ciągła. Można wziąć ciąg punktów na okręgu jednostkowym w IV ćwiartce zbieżny do punktu \(\displaystyle{ (1,0)}\) i po przejściu przez funkcję odwrotną ten ciąg będzie zbieżny do \(\displaystyle{ (1,2\pi)}\), a nie do \(\displaystyle{ (1,0)}\) tak jak powinien.
Jak zdefiniowana jest zamiana na współrzędne biegunowe?bartek118 pisze:Dyfeomorfizm nie musi być liniowy - chociażby zamiana na współrzędne biegunowe nie jest liniowa.
Czy jest to \(\displaystyle{ f:(0,+infty) imes [0,2pi)
ightarrow RR^2setminus{0}}\) dane wzorem
\(\displaystyle{ f(r,\varphi)=(r\cos\varphi,r\sin\varphi)}\)
Myślę, że owszem jest to ciągła bijekcja, ale funkcja odwrotna nie jest ciągła. Można wziąć ciąg punktów na okręgu jednostkowym w IV ćwiartce zbieżny do punktu \(\displaystyle{ (1,0)}\) i po przejściu przez funkcję odwrotną ten ciąg będzie zbieżny do \(\displaystyle{ (1,2\pi)}\), a nie do \(\displaystyle{ (1,0)}\) tak jak powinien.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Czy dyfeomorfizm musi być funkcją liniową?
Masz rację. Ale na przykład funkcja \(\displaystyle{ f}\) obcięta do zbioru \(\displaystyle{ (0,+\infty)\times (0,\pi)}\) jest dyfeomorfizmem. Prostym przykładem nieliniowego dyfeomorfizmu jest funkcja \(\displaystyle{ g:\RR\to\RR}\) dana wzorem: \(\displaystyle{ g(x)=2x+\sin x}\).
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Czy dyfeomorfizm musi być funkcją liniową?
Musisz to zadać na odpowiednich zbiorach, to nie jest tak, że dasz maksymalne możliwe zbiory pokrywające najwięcej jak się da i jest fajnie. Zmiana układów współrzędnych z definicji musi być dyfeomorfizmem, i tak tez jest ze współrzędnymi biegunowymi.matmatmm pisze: Myślę, że owszem jest to ciągła bijekcja, ale funkcja odwrotna nie jest ciągła.