\(\displaystyle{ \[\begin{bmatrix}
1& 0 &1 \\
0& 1&0 \\
1& 0&1
\end{bmatrix}^{44}\]}\)
Dzięki za pomoc
Podnieść daną macierz do czterdziestej czwartej potęgi
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 9 lut 2013, o 11:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 2 razy
Podnieść daną macierz do czterdziestej czwartej potęgi
Ostatnio zmieniony 9 lut 2013, o 11:24 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tematu.
Powód: Poprawa tematu.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Podnieść daną macierz do czterdziestej czwartej potęgi
Wskazówka:
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{ccc}
a & 0 & a \\
0 & a & 0 \\
a & 0 & a
\end{array}\right] \left[ \begin{array}{ccc}
1 & 0 & 1 \\
0 & 1 & 0 \\
1 & 0 & 1
\end{array}\right]=\left[ \begin{array}{ccc}
2a & 0 & 2a \\
0 & a & 0 \\
2a & 0 & 2a
\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{ccc}
a & 0 & a \\
0 & a & 0 \\
a & 0 & a
\end{array}\right] \left[ \begin{array}{ccc}
1 & 0 & 1 \\
0 & 1 & 0 \\
1 & 0 & 1
\end{array}\right]=\left[ \begin{array}{ccc}
2a & 0 & 2a \\
0 & a & 0 \\
2a & 0 & 2a
\end{array}\right]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 9 lut 2013, o 11:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 2 razy
Podnieść daną macierz do czterdziestej czwartej potęgi
czyli w \(\displaystyle{ A^{44}}\) wyraz \(\displaystyle{ a_{11}}\) to będzie \(\displaystyle{ 1*2^{43}}\), dobrze myślę?
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 9 lut 2013, o 11:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 2 razy
Podnieść daną macierz do czterdziestej czwartej potęgi
\(\displaystyle{ \[\begin{bmatrix}
a& 0 &a \\
0& 1&0 \\
a& 0&a
\end{bmatrix}\]}\)
gdzie \(\displaystyle{ a=2^{43}}\)
a& 0 &a \\
0& 1&0 \\
a& 0&a
\end{bmatrix}\]}\)
gdzie \(\displaystyle{ a=2^{43}}\)