Znaleźć macierz spełniającą równanie

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kocurinio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 15 mar 2010, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pieńsk
Podziękował: 7 razy

Znaleźć macierz spełniającą równanie

Post autor: kocurinio »

\(\displaystyle{ A \cdot \left[\begin{array}{ccc}1&0&1\\1&2&3\\0&1&2\end{array}\right]}\) \(\displaystyle{ =A \cdot \left[\begin{array}{ccc}1\\1\\1\end{array}\right]}\)

Jak ugryźć to zadanie? Sposób z macierzą odwrotną tutaj chyba nie zadziała? Z góry dzięki za odpowiedz
Ostatnio zmieniony 8 lut 2013, o 02:08 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Znaleźć macierz spełniającą równanie

Post autor: octahedron »

\(\displaystyle{ A}\) musi być wymiaru \(\displaystyle{ n\times 3}\), lewa strona też jest wtedy wymiaru \(\displaystyle{ n\times 3}\), ale prawa \(\displaystyle{ n\times 1}\), więc takiej macierzy nie ma.
kocurinio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 15 mar 2010, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pieńsk
Podziękował: 7 razy

Znaleźć macierz spełniającą równanie

Post autor: kocurinio »

Oj, w mój zapis z pierwszego posta wkradł sie błąd... Po = ma byc A + ta macierz a nie *
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Znaleźć macierz spełniającą równanie

Post autor: octahedron »

To też się nie zgadza. \(\displaystyle{ A}\) musi być \(\displaystyle{ n\times 3}\) i po prawej się nie da dodać.
ODPOWIEDZ