Witam ma takie wektor
a)\(\displaystyle{ (1, -2,0) (3,-4 ,2 )}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-2&0\\3&-4&2\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-2&0\\0&2&2\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-2&0\\0&1&1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&0&2\\0&1&1\end{bmatrix}}\)
i jak rozpoznać jaki to układ bo nie moge tego ogarnąć wiem jak jest macierz kwadratowa to liczy sie wznacznik
Wektor liniowa zaleznosi i liniowa niezależność
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 17 lis 2012, o 08:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
Wektor liniowa zaleznosi i liniowa niezależność
Ostatnio zmieniony 7 lut 2013, o 17:58 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Wektor liniowa zaleznosi i liniowa niezależność
Widać już od razu:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-2&{\red 0}\\3&-4&{\red 2}\end{bmatrix}}\)
przy takich wartościach nie wyzerujesz żadnego wiersza
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-2&{\red 0}\\3&-4&{\red 2}\end{bmatrix}}\)
przy takich wartościach nie wyzerujesz żadnego wiersza
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 17 lis 2012, o 08:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
Wektor liniowa zaleznosi i liniowa niezależność
czyli mam rozumieć ze jeśli przy rozwiązywaniu układu wyzeruje sie jakiś wiersz obojętnie który to układ jest liniowa zalezny a jesli zostanie w takiej postaci to jest niezalezny ?
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Wektor liniowa zaleznosi i liniowa niezależność
Dokładnie to trzeba sprowadzić macierz do postaci schodkowej. Jeśli się przy tym wyzeruje jakiś wiersz, to mamy wektory zależne. Jak nie, to niezależne.