obraz, jądro ich bazy i wymiary w macierzy odwzorowania

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
A1z
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 30 sty 2013, o 18:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-wa

obraz, jądro ich bazy i wymiary w macierzy odwzorowania

Post autor: A1z »

Dana jest macierz:
\(\displaystyle{ A= \left[\begin{array}{ccc}2&1&2\\-1&1&1\\0&3&4\end{array}\right]}\)
odwzorowania \(\displaystyle{ R^4 \rightarrow R^4}\) w bazie \(\displaystyle{ B = (u,v,w)}\) Znaleźć \(\displaystyle{ Ker f, Im f}\), ich bazy i wymiary.

Umiem wyliczyć obraz, wymiar, etc ze wzoru odwzorowania ale kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać gdy mam podaną macierz. Proszę o pomoc :C
Awatar użytkownika
omicron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 305
Rejestracja: 10 wrz 2009, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 39 razy

obraz, jądro ich bazy i wymiary w macierzy odwzorowania

Post autor: omicron »

To jest odwzorowanie \(\displaystyle{ \mathbb{R}^3 \rightarrow \mathbb{R}^3}\), ew. z podprzestrzeni \(\displaystyle{ \mathbb{R}^4}\) w podprzestrzeń \(\displaystyle{ \mathbb{R}^4}\). Jak przemnożysz macierz przez wektor współczynników \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{c}x\\y\\z\end{array}\right]}\) to dostaniesz wzór.
ODPOWIEDZ