znajdz równanie prostej przechodzącej przez pkt

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
arek668
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 5 lut 2013, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mazwieckie
Podziękował: 1 raz

znajdz równanie prostej przechodzącej przez pkt

Post autor: arek668 »

znajdz równanie prostej przechodzącej przez pkt \(\displaystyle{ c(7,3,5)}\) i prostopadłej do prostej
\(\displaystyle{ L: \begin{cases} x+2y+3z+4=0 \\ 2x+3y+5z+7=0 \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 6 lut 2013, o 15:07 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex]. Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

znajdz równanie prostej przechodzącej przez pkt

Post autor: Kartezjusz »

Zapiszmy w postaci parametrycznej maszą prostą .W tym celu policz iloczyn wektorowy i po wstawieniu \(\displaystyle{ x=0}\) i \(\displaystyle{ y,z}\) wynikłe z powstałego układu równań masz punkt zaczepienia i wektor rozpinający naszą prostą.Potem policz jaki(e) wektor(y) są prostopadłe do naszego wektora rozpinającego poprzez przyrównanie iloczynu skalarnego do zera. Punkt zaczepienia nowej prostej już nasz dany \(\displaystyle{ C}\). Czyli już masz
arek668
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 5 lut 2013, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mazwieckie
Podziękował: 1 raz

znajdz równanie prostej przechodzącej przez pkt

Post autor: arek668 »

A powiesz mi jak przejść z postaci krawędziowej na postać pramatryczą bo wiem ze do postaci krawędziowej należy wyznaczyć dwie płaszczyzny i przecięciętych płaszczyzn tworzy nam postać krawędziową prostej ale nie wiem jak do tego dojść ;(
ODPOWIEDZ