problem z wyznaczaniem obrazu przejścia

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Adrian1216
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 9 lis 2009, o 19:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cze-wa
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

problem z wyznaczaniem obrazu przejścia

Post autor: Adrian1216 »

witam, mam problem z tym zadaniem
odwzorowanie \(\displaystyle{ g:R ^{2}
ightarrow R ^{3}[/gdzie], gdzie \(\displaystyle{ g(x,y)=(y,x,x+y)}\)
na wszelki wypadek podam jak wyznaczyłem jądro:

\(\displaystyle{ Kerg \Rightarrow \begin{cases} y=0 \\x=0\\x+y=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ B\left\{ [0,0]\right\} dimKerf=1}\)
problem z obrazem.
\(\displaystyle{ Img \Rightarrow \vec{a} \Rightarrow [y,x,x+y]}\), bo tutaj mamy trzy pozycje w wektorze a tylko dwie zmienne ? Co zrobić dalej?}\)
Ostatnio zmieniony 6 lut 2013, o 15:08 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Tekstu nie 'LaTeX'ujemy'.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

problem z wyznaczaniem obrazu przejścia

Post autor: yorgin »

\(\displaystyle{ (y,x,x+y)=x(0,1,1)+y(1,0,1)}\) - to jest obraz. Albo po prostu dwuwymiarowa przestrzeń rozpięta przez te wektory.

Przy okazji, jądro jest jednopunktowe, więc zerowymiarowe.
ODPOWIEDZ