Wzory Cramera

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
dstrz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 5 lut 2013, o 19:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

Wzory Cramera

Post autor: dstrz »

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x_{1} + x_{2} + x_{3} = 3 \\ 2x_{1} - x_{2} + x_{3} = 2 \\ x_{1} - x_{2} - x_{3} = -1 \end{array}}\)
Ostatnio zmieniony 5 lut 2013, o 21:14 przez kamil13151, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Wzory Cramera

Post autor: kamil13151 »

Konkretnie to jaki masz problem?
dstrz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 5 lut 2013, o 19:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

Wzory Cramera

Post autor: dstrz »

Niestety nic nie umiem z matematyki i potrzebuję jasnego toku rozumowania oraz rozwiązania.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Wzory Cramera

Post autor: kamil13151 »

Zapodaj twierdzenie Cramera.
dstrz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 5 lut 2013, o 19:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

Wzory Cramera

Post autor: dstrz »

Układ \(\displaystyle{ n}\) równań liniowych \(\displaystyle{ Ax = b}\), gdzie \(\displaystyle{ A}\) jest kwadratową macierzą nieosobliwą stopnia \(\displaystyle{ n}\) oraz \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ b}\) są wektorami o \(\displaystyle{ n}\) współrzędnych nazywamy układem Cramera.
Ostatnio zmieniony 5 lut 2013, o 21:57 przez kamil13151, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Wzory Cramera

Post autor: kamil13151 »

To dopiszę najważniejsze... jeśli \(\displaystyle{ \det A \neq 0}\) to układ ma jednoznaczne rozwiązanie. Do policzenia masz wyznacznik na początku (bez wyrazów wolnych!) - korzystasz z reguły Sarussa:
ODPOWIEDZ