Macierz odwrotna
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 7 maja 2010, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 8 razy
Macierz odwrotna
Dla jakich wartości parametru t istnieje macierz odwrotna . Oblicz \(\displaystyle{ A^{-1}}\) dla t=1
\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}t&1&1\\-1&-2&-1\\3&9&2\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}t&1&1\\-1&-2&-1\\3&9&2\end{array}\right]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 7 maja 2010, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 8 razy
Macierz odwrotna
Nie udaje mi się obliczyć macierzy odwrotnej , parametr t stwarza mi spore problemy w jej obliczeniu.
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 7 maja 2010, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 8 razy
Macierz odwrotna
Jest możliwe tylko wtedy, gdy macierz jest niesosobliwa i gdy ma niezerowy wyznacznik.
-
- Użytkownik
- Posty: 1841
- Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska :D
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 323 razy
Macierz odwrotna
Zatem policz wyznacznik. Będzie on zawierał parametr \(\displaystyle{ t}\). Następnie oblicz dla jakiego \(\displaystyle{ t}\) jest on równy zero.
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 7 maja 2010, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 8 razy
Macierz odwrotna
I to będzie już rozwiązaniem ?
\(\displaystyle{ t=1 \ wiec \ 5t-4=1}\)
\(\displaystyle{ 5t-4=0}\)
\(\displaystyle{ 5t=4 /:5}\)
\(\displaystyle{ t= \frac{4}{5}}\)
\(\displaystyle{ t=1 \ wiec \ 5t-4=1}\)
\(\displaystyle{ 5t-4=0}\)
\(\displaystyle{ 5t=4 /:5}\)
\(\displaystyle{ t= \frac{4}{5}}\)