Wyznaczyc baze i wymiar przestrzeni liniowej
Wyznaczyc baze i wymiar przestrzeni liniowej
\(\displaystyle{ V= \left\{ (x,y,z,t) \in R ^{4} :x-z+2t=0 y-z-t=0\right\}}\)
- acmilan
- Użytkownik
- Posty: 402
- Rejestracja: 27 kwie 2009, o 15:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa-Praga
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 50 razy
Wyznaczyc baze i wymiar przestrzeni liniowej
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=z-2t \\ y=z+t \end{cases}}\)
Baza:
\(\displaystyle{ \left\{ (1,1,1,0),(-2,1,0,1)\right\}}\)
Czyli wymiar wynosi 2.
Baza:
\(\displaystyle{ \left\{ (1,1,1,0),(-2,1,0,1)\right\}}\)
Czyli wymiar wynosi 2.